Na hlavný obsah

Tajné dokumenty sa našli aj v dome bývalého viceprezidenta USA

Ide tak o ďalší z podobných prípadov poslednej doby.

Tajné dokumenty sa našli aj v dome bývalého viceprezidenta USA
Bývalý americký viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca sa minulý týždeň našlo zhruba 10 utajovaných vládnych dokumentov, uviedla v utorok (24. 1.) spravodajská televízia CNN.

Tajné dokumenty, ktoré pritom každá administratíva po skončení funkčného obdobia musí odovzdať Národnému archívu, sa predtým našli tiež u bývalého prezidenta Donalda Trumpa a súčasnej hlavy štátu Joea Bidena.

Objav tajných materiálov v Pencovom dome v Indiane podľa agentúry Reuters v liste Národnému archívu potvrdil aj právnik politika. Dokumenty si potom 19. januára vyzdvihli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Čo presne v nich bolo, ani aký bol stupeň ich utajenia, médiá zatiaľ neuviedli.

Pence sa podľa svojho právnika rozhodol nechať preveriť dokumenty vo svojom dome, keď médiá informovali o tajných materiáloch nájdených u Bidena. Objavil sa pritom „malý počet dokumentov, ktoré by mohli obsahovať citlivé alebo utajované informácie“.

Vlani pritom 63-ročný politik na otázku novinára, či si z Bieleho domu odniesol tajné dokumenty, odvetil, že nie.

Ďalší z prípadov

Je to už niekoľký prípad z poslednej doby, keď sa v domoch či kanceláriách vrcholových politikov našli utajené dokumenty. Najsledovanejší je prípad materiálov nájdených v Bidenovom dome vo Wilmingtone v štáte Delaware a v jeho bývalej kancelárii vo Washingtone.

Dokumenty sú z doby jeho úradovania v Senáte a vo funkcii viceprezidenta. Prípadom zo zaoberá zvláštny vyšetrovateľ Robert Hur, ktorého nedávno vymenoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

V súvislosti s neodovzdaním dokumentov Národnému archívu teraz 80-ročný politik čelí kritike republikánov. Obzvlášť keď v minulosti ako nezodpovedného označil exprezidenta Trumpa.

Ten mal vo svojej floridskej rezidencii niekoľko utajovaných materiálov z doby svojho prezidentovania. Navyše ich odmietal odovzdať. Preto v jeho rezidencii na Floride vlani FBI uskutočnila domovú prehliadku a dokumenty odviezla. Trump tiež v súvislosti s prípadom čelí vyšetrovaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet