Na hlavný obsah

Tisíce ľudí protestovali proti vláde premiéra Sáncheza

Obviňujú ju z podkopávania ústavy.

Tisíce ľudí protestovali proti vláde premiéra Sáncheza
Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí v sobotu (21. 1.) v Madride protestovali proti vláde socialistického premiéra Pedra Sáncheza, ktorú obvinili z podkopávania ústavy. Agentúra Reuters uviedla, že demonštráciu podporili pravicové strany vrátane krajne pravicovej skupiny Vox.

Podľa španielskych médií Sánchez na zhromaždení socialistov v meste Valladolid povedal, že ústava sa dodržiava v celom Španielsku.

Rečníci pred madridskou radnicou kritizovali španielsku vládu za sériu rozhodnutí, od prepustenia katalánskych bojovníkov za nezávislosť až po dohody s regionálnymi separatistickými stranami.

Vláda „pošliapala ústavu tým, že väznila Španielov“, povedal líder strany Vox Santiago Abascal, pričom poukázal na zatváranie zariadení počas pandémie koronavírusu.

Demonštranti medzitým požadovali Sánchezovo odstúpenie a označili ho za zradcu. Podľa úradov sa na demonštrácii zúčastnilo 30 000 ľudí. Organizátori tvrdia, že účasť bola vyššia.

Pravicová opozícia tiež obviňuje Sánchezovu vládu z reformy, ktorá z právneho poriadku vypustila trestný čin vzbury, z ktorého obvinili katalánskych separatistov. Nahradil ho trestný čin závažného narušenia verejného poriadku, pričom sa znížili aj tresty.

Podľa agentúry AFP vláda tvrdí, že toto archaické ustanovenie sa malo nahradiť iným, ktoré by viac zodpovedalo európskym normám.

Sánchezova vláda nemá parlamentnú väčšinu, a preto musí rokovať so skupinami podporujúcimi nezávislosť Baskicka a Katalánska, aby presadila svoje zákony. Pravica to kritizuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet