Na hlavný obsah

V Litve otvorili pobočku stanice Rádio Slobodná Európa

Ďalšia nová bude v Rige.

Rádio Slobodná Európa
Ilustračná snímka.Foto: ČTK/Josef Horázný

Americká rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) otvorila v utorok (10. 1.) v litovskom hlavnom meste Vilniuse novú pobočku. Ešte tento týždeň bude nasledovať otvorenie ďalšej kancelárie v lotyšskej metropole Rige, oznámil litovský server Delfi.

Vo vilniuskej kancelárii už pracuje 18 novinárov, ktorí odišli z Bieloruska pred útlakom autoritárskeho režimu Alexandra Lukašenka. Dodal portál s odvolaním sa na šéfku pobočky.

RFE/RL avizovala otvorenie kancelárií v Pobaltí vlani v marci v súvislosti so zákazom pôsobenia stanice v Rusku a s prenasledovaním nezávislých médií v Bielorusku. Kancelária v Rige má byť väčšia, pôsobiť v nej bude okolo 40 žurnalistov z nezávislých médií.

Rigu a Vilnius nevybrali náhodou. Ide o ocenenie toho, ako Litva a Lotyšsko bránia demokratické ideály, ľudské práva a slobody. Uviedla šéfka vilniuskej kancelárie RFE/RL Gintare Žukaitéová-Zelenkienéová, ktorá bývala riaditeľkou sekretariátu litovského parlamentu.

Obe kancelárie podľa nej čaká ďalšie rozšírenie. Cieľom je poskytovanie dôveryhodných informácií celému regiónu.

Väznení novinári

Lukašenkov režim predvlani označil RFE/RL za „extrémistickú organizáciu“, čo znamená, že šírenie informácií z bieloruského servisu tejto rozhlasovej stanice, lokálne známej ako Radio Svaboda, považujú v Bielorusku za zločin.

Samotná RFE/RL vo vyhlásení k otvoreniu kancelárie vo Vilniuse upozornila, že dvaja jej spolupracovníci, Ihar Losik a Andrej Kuznečyk, „zostávajú nespravodlivo uväznení Lukašenkovým režimom“. Losika v decembri 2021 odsúdili na 15 rokov väzenia za „terorizmus“.

Kancelária vo Vilniuse je podľa stanice súčasťou stratégie „boja proti všadeprítomným ruským dezinformáciám“ a má tiež poslúžiť na oslovenie nového publika dôveryhodnými, nezávislými správami a informáciami. Vilniuska kancelária má tiež hostiť pracovníkov ruskej videoplatformy zameranej na vyvracanie dezinformácií Kremľa a ruskej štátnej propagandy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet