Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií zatvorili materskú školu

Deti museli preradiť do inej.

Vysoké ceny za energie majú prvé reálne dosahy v samosprávach. V Dolnom Kubíne museli zatvoriť materskú školu. Kompenzácie vysokých cien energií ministerstvo hospodárstva pripravuje.

Do materskej školy v mestskej časti Záskalie sa prihlásilo 19 detí. Reálne ju od septembra navštevovalo trinásť. Začiatkom tohto roka ju museli zavrieť.

„Nevykuruje sa centrálnym mestským teplom, ale plynom. Vysúťažené ceny za minulý rok sme mali na úrovni 20 eur. Od 1. 1. sa táto cena zvýšila až na 213 eur za jednu megawatthodinu. Takmer 11-násobné navýšenie cien,“ vysvetlil primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mesto má pod svojou správou sedem materských škôl. Deti dostali miesto v ostatných. Rodičia mali možnosť výberu. Aj učiteľky pracujú v ďalších mestských škôlkach. V blízkosti zatvorenej materskej školy je azylový dom. Žijú v ňom matky v hmotnej núdzi.

Ministerstvo školstva pripravilo kompenzácie vysokých cien energií v dvoch krokoch. Materské školy v kompetencii samospráv tam však nezahrnuli. Rezort tvrdí, že takéto školy sa budú riešiť cez schému pomoci ministerstva hospodárstva. Vyhlásiť ju má najneskôr 10. februára.

„Okrem uvedenej pomoci rezort hospodárstva intenzívne hľadal optimálne riešenie pre všetky subjekty verejnej správy. Ministerstvo hospodárstva aktuálne už predložilo konkrétny návrh na prerokovanie vládou,“ uviedla hovorkyňa rezortu hospodárstva Mária Pavlusík.

Samospráva prerušila výučbu na tejto materskej škole zatiaľ na tri mesiace. Potom chcú deti vrátiť opäť do škôlky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny