Na hlavný obsah

Výzvu pre poľnohospodárov navýšili o 106 miliónov eur

Cieľom je modernizácii slovenského poľnohospodárstva.  

Výzvu pre poľnohospodárov navýšili o 106 miliónov eur
Na ilustračnej snímke traktor na poli. Foto: RTVS

Projektová výzva na obstaranie poľnohospodárskej techniky a stavieb sa navyšuje zo 110 miliónov eur na 216,8 miliónov eur. Informovalo o tom ministerstvo pôdohospodárstva.

Agrorezort tak bude môcť podporiť viac poľnohospodárskych projektov, ktoré prispejú k technologickej modernizácii slovenského poľnohospodárstva.  

,,Potom, ako sa nám koncom minulého roka podarilo navýšiť prostriedky na projekty potravinárov, sme robili všetko pre to, aby sme z európskych zdrojov Programu rozvoja vidieka navýšili aj projektovú výzvu pre poľnohospodárov. Keďže v rámci výzvy predložili 1 955 projektov, vďaka týmto peniazom budeme môcť podporiť oveľa viac projektov našich poľnohospodárov. Tým prispejeme k zníženiu investičného dlhu,“ vysvetlil minister Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Poľnohospodári mohli svoje projekty s dôrazom na investície do živočíšnej výroby prihlasovať od 31.3.2022 do 30.6.2022. Navýšenie finančných prostriedkov sa týka všetkých oblastí výzvy:

Na zjednodušenie a stransparentnenie nákupu poľnohospodárskej techniky pripravil agrorezort Katalóg cien poľnohospodárskej techniky, stavieb a technológií, vďaka ktorému sa odbúralo zdĺhavé obstarávanie. Pre žiadateľov je k dispozícii tzv. kalkulačka. Tú sprístupnili na webe PPA a pomáha pri zostavovaní rozpočtu projektu.

Otvorili ešte jednu výzvu

Na PPA je aktuálne otvorená ešte jedna výzva v hodnote 50 miliónov eur. Táto výzva je určená prevažne na investície do technológií pre pestovateľov v špeciálnej rastlinnej výrobe, napríklad investície do výstavby, rekonštrukcie a modernizácie objektov, stavebné investície na výstavbu, rekonštrukciu alebo modernizáciu závlahových systémov, na obstaranie inovatívnej techniky, technológie a strojov s variabilnou aplikáciou organických a priemyselných hnojív a ostatných substrátov do pôdy, na investície do proti mrazovej ochrany a iné .

Kompletný zoznam je zverejnený vo výzve na www.apa.sk. V rámci výzvy je vyčlenená samostatná alokácia pre high tech investície, v ktorej sa podporujú investície na nákup autonómnych robotov, robotiky v chove hospodárskych zvierat, inteligentných senzorov, digitálnych balíčkov pre poľnohospodársku techniku, dronov a ďalších technológií. Tie by mali výraznou mierou prispieť k zvýšeniu technologickej úrovne a modernizácii v sektore. Poľnohospodári môžu svoje žiadosti podávať až do 6.4.2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko