Na hlavný obsah

Zmenu zdravotnej poisťovne treba nahlásiť do 8. januára

Inak hrozí pokuta vo výške 331 eur.

logo Všeobecnej zdravotnej poisťovne
Ilustračná snímka.Foto: TASR

Kto zmenil vlani zdravotnú poisťovňu, nemal by zabudnúť na dôležitú povinnosť. Keďže oficiálne je poistencom od nového roka, musí túto zmenu nahlásiť do 8. januára zamestnávateľovi.

Zdravotné poisťovne stratili niektorých starých poistencov, ale zároveň získali nových. Unionu ubudlo takmer 41 000 a pribudlo 47 000 poistencov. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) hlási prílev vyše 60 000 nových poistencov a odliv viac ako 80 000.

Do Dôvery sa prihlásilo vyše 70 000 nových poistencov a odišlo z nej viac ako 58 000. S týmito prechodmi sa pre poistencov spája aj dôležitá povinnosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Poistenci, ktorí sú zamestnanci a v minulom roku zmenili zdravotnú poisťovňu, by mali myslieť na to, že do 8. januára treba túto zmenu nahlásiť aj svojmu zamestnávateľovi. V prípade, že majú viacero zamestnávateľov, mali by to nahlásiť každému z nich,“ vysvetlil hovorca Dôvery Matej Štepiansky.

„Odporúčame zmenu poisťovne nahlásiť aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi v prípade, ak majú schválenú alebo nedočerpanú liečbu v predchádzajúcej poisťovni. V takom prípade ich ošetrujúci lekár musí podať žiadosť o opätovné schválenie tejto liečby,“ priblížila hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Ak by sa stalo, že to do 8. januára človek nestihne, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mu môže vyrubiť pokutu 331 eur.

Ak klient omylom zašle prihlášku do dvoch zdravotných poisťovní a svoj omyl nenapraví formou späťvzatia niektorej z prihlášok, nebude sankcionovaný, ale ani jedna z prihlášok nebude akceptovaná,“ doplnila hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko