Na hlavný obsah

Al-Káida má nového vodcu. Údajne má na svedomí útoky na americké veľvyslanectvá

Sajfa Ádila však vodcom oficiálne ešte nemenovali.

Dlhoročný egyptský extrémista Sajf Ádil, ktorý sa podľa predpokladov nachádza v Iráne, sa v súčasnosti považuje za vodcu teroristickej siete al-Káida. Uvádza sa to správe Organizácie Spojených národov, založenej na poznatkoch tajných služieb jej členských krajín.V utorok (14. 2.) o tom informoval britský denník The Guardian.

Šesťdesiatdvaročný Ádil bol dlhodobo tipovaný ako najpravdepodobnejší kandidát na nástupcu Ajmana Zawahrího, ktorého vlani zabili počas amerického vzdušného útoku v afganskej metropole Kábul.

Egyptský extrémista Sajf Ádil sa nachádza na americkom zozname najhľadanejších teroristov.
Egyptský extrémista Sajf Ádil sa nachádza na americkom zozname najhľadanejších teroristov.Foto: Twitter

K oficiálnemu vyhláseniu al-Káidy v tomto duchu však doposiaľ nedošlo. Nedošlo ani k inému potvrdeniu, že sa tento bývalý vojak egyptských špeciálnych jednotiek ujal funkcie.

V tohtotýždňovej správe výboru Bezpečnostnej rady OSN pre monitorovanie sankcií na džihádistické organizácie Islamský štát (IS) a al-Káida sa uvádza, že podniknúť kroky na oficiálne uznanie Ádilovej novej úlohy zabraňuje al-Káide politická citlivosť k Iránu a Afganistanu riadenému hnutím Taliban.

„Prevažný názor členských štátov je ten, že (Ádil) je v súčasnosti faktickým vodcom al-Káidy. Vodcovstvo (tohto hnutia) nateraz predstavuje kontinuitu. Avšak nemôžu ho ním (zatiaľ oficálne deklarovať,“ dodáva správa.

Taliban bol zo zabitia Zawahrího v rozpakoch, keďže Spojené štáty i ostatných predtým ubezpečil, že nebude na afganskom území ukrývať jednotlivcov ani skupiny, ktorí ohrozujú Západ či jeho spojencov, dopĺňa The Guardian.

„Prítomnosť Zawahrího v centre Kábulu demonštrovala pokračujúci a kooperatívny vzťah medzi al-Káidou a Talibanom,“ uvádza sa v správe OSN. Taliban tvrdí, že o prítomnosti Zawahrího v afganskom hlavnom meste nevedel.

Hrozba pre Západ

Ádil je západnými predstaviteľmi považovaný za znepokojivú hrozbu s preukázanou organizačnou schopnosťou a odhodlaním, ktorými si získal rešpekt v kruhoch islamistických extrémistov.

Svoju kariéru začal ešte v egyptskej odnoži organizácie Islamský džihád v 80. rokoch. Pripisuje sa mu zodpovednosť za útoky na americké veľvyslanectvá vo východnej Afrike z roku 1998, ktorými odštartovala teroristická aktivita al-Káidy v medzinárodnom meradle.

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúka za informácie vedúce k jeho zadržaniu odmenu 10 miliónov dolárov (9,3 mil. eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet