Na hlavný obsah

Biden zavrhol návrh Číny na riešenie vojny na Ukrajine

"Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?" povedal.

Biden zavrhol návrh Číny na riešenie vojny na Ukrajine
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden zavrhol v piatok (24. 2.) čínsky návrh mierového riešenia vojny na Ukrajine, pričom naznačil, že jeho realizácia prospela len Rusku. Informovala o tom stanica CNN.

„Ako by to mohlo byť dobré, ak tomu Putin tlieska?“ povedal Biden v reakcii na čínsky mierový plán v rozhovore pre televíziu ABC News. „Nežartujem, myslím to naozaj vážne,“ dodal americký prezident s tým, že v čínskom návrhu nevidel nič, čo by mohlo byť prospešné aj pre niekoho iného ako Rusko.

Biden okrem kritiky čínskeho plánu úplne zavrhol aj myšlienku, že by mala mier na Ukrajine vyjednávať práve Čína. „Predstava, že Čína bude jednať o výsledku vojny, ktorá je pre Ukrajinu úplne nespravodlivou, proste nie je racionálna,“ povedal.

Riešenie vojny podľa Číny

Čína v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zverejnila 12-bodový dokument o „politickom urovnaní“ tohto konfliktu. Vyzvala pritom Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory. Upozornila tiež, že v konflikte na Ukrajine sa nesmú použiť jadrové zbrane.

Americký prezident sa v rozhovore pre ABC News ďalej zaoberal aj možnosťou, že Čína poskytne Rusku smrtiace zbrane. V ostatných dňoch pred tým varovali viacerí americkí predstavitelia.

Biden odmietol načrtnúť dôsledky, aké by pre Čínu malo vyzbrojovanie Ruska. Naznačil však, že by čelila rovnako „prísnym sankciám“, ako ktorákoľvek iná krajina či subjekt, ktorý dodal zbrane Rusku. Biden predtým v piatok povedal, že dosiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by Čína dosiaľ vojensky podporovala ťaženie Ruska na Ukrajine.

Spojené štáty údajne disponujú informáciami tajných služieb. Podľa nich zvažuje čínska vláda, že by Rusku dodala drony a muníciu na použitie na Ukrajine. Uvádza to CNN s odvolaním sa na tri nemenované zdroje oznámené s predmetnými informáciami tajných služieb.

Podľa týchto zdrojov sa však zdá, že Peking konečné rozhodnutie v tejto veci dosiaľ neprijal, no s Ruskom ďalej rokuje o cene a rozsahu prípadne poskytnutého vojenského vybavenia.

Samotný Peking v piatok uviedol, že k vývozu vojenskej techniky pristupuje zodpovedne a zbrane nepredáva do oblastí, v ktorých prebiehajú ozbrojené konflikty.

Kazachstan na strane Číny

Kazachstan v sobotu vyjadril podporu čínskemu plánu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Kazašské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že víta postoj Číny na „politické urovnanie ukrajinskej krízy“. Návrh si podľa ministerstva „zaslúži podporu“, pretože prispieva k ukončeniu krviprelievania“.

Krajina má s Ruskom spoločnú hranicu dlhú 7 500 kilometrov a je členom viacerých spoločných hospodárskych a vojenských zoskupení. Odmieta však podporiť ruskú inváziu na Ukrajine, či uznať pripojenie ukrajinských regiónov Kremľom, píše AFP.

Agentúra dodáva, že Kazachstan sa zdržal hlasovania pri rezolúciách OSN odsudzujúcich Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet