Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné

Niektoré body čínskeho plánu na ukončenie vojny podľa neho dávajú zmysel.

Zelenskyj: Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré body čínskeho plánu na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávajú zmysel. S inými ale nesúhlasia. Na tlačovej konferencii k výročiu ruskej invázie na Ukrajinu uviedol, že s Čínou možno spolupracovať.

Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo a splnia svoje úlohy, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné, uviedol tiež prezident a zdôraznil, že je potrebné nadviazať bližšie partnerstvo s krajinami Latinskej Ameriky a afrického kontinentu, ktorých podpora Ukrajine chýba.

Zelenskyj na tlačovej konferencii nazvanej Február. Rok nezlomnosti, ktorú začal minútou ticha, okrem iného ocenil, že Peking v predstavenom pláne myslel na jadrovú bezpečnosť aj územnú celistvosť, aj keď o nej hovorí iba všeobecne.

„Sú tam určité spoločné body a ďalšie myšlienky, na ktorých sa nezhodneme, ale je to aspoň niečo,“ povedal Zelenskyj. Dôležitejšie ako slová ale podľa neho budú až konkrétne činy.

Čína v piatok (24. 2.) vyzvala na prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a na začatie mierových rokovaní. V dokumente nazvanom Čínske stanovisko k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy predstavila 12-bodový plán na ukončenie vojny. Okrem iného v ňom nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, zriadenia humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku.

Rok bolesti, smútku, viery a jednoty

Ruské vojská prekročili hranice s Ukrajinou po mesiacoch stupňujúceho sa napätia presne pred rokom, 24. februára 2022 a začali tak agresiu v plnom rozsahu. Zelenskyj už k výročiu ruskej invázie zverejnil videoposolstvo. Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty, napísal tiež dopoludnia na twitteri.

„Vyhráme, pretože pravda je na našej strane,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii.

Prezident tiež vyzval na usporiadanie samitu medzi krajinami Latinskej Ameriky a Afriky, s ktorými podľa nich mala Ukrajina od získania samostatnosti viac spolupracovať. „Myslím, že sme premárnili veľkú časť našej nezávislosti. Ukrajina do tejto doby nemala žiadnych silných partnerov. Chýba nám podpora zo strany Latinskej Ameriky a afrického svetadielu,“ uviedol prezident, podľa ktorého mal Kyjev na nadviazanie partnerstva 30 rokov.

Práve prevažne africké a latinskoamerické krajiny sa vo štvrtok (23. 2.) zdržali alebo hlasovali proti rezolúcii, ktorú prijalo Valné zhromaždenie OSN. Rusko v nej znovu vyzvalo, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Text schválený v predvečer prvého výročia invázie podporilo 141 krajín.

Rusko podporilo čínsky plán

Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že podporuje Čínou predstavený plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Kyjev by sa podľa Moskvy mal zmieriť s novou „novou územnou realitou“, informovala agentúra TASS.

Čína v piatok (24. 2.) v rámci 12-bodového plánu pre riešenie vojny na Ukrajine vyzvala na komplexné prímerie. Kyjev tento návrh odmietol, ak nebude zahŕňať stiahnutie ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uviedol, že je otvorený rokovaniam o niektorých častiach plánu.

„Oceňujeme úprimné želanie našich čínskych priateľov prispieť k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine mierovými prostriedkami,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Dodala však, že to predpokladá uznanie „novej územnej reality“ na Ukrajine, ktorá vznikla „v dôsledku realizácie práva národov na sebaurčenie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet