Na hlavný obsah

Delegáti vyzvali Rakúsko, aby Rusom neumožnilo zúčastniť sa zasadnutia OBSE

Ich prítomnosť by považovali za provokáciu.

vlajky členských krajín OBSE
Ilustračná snímka.Foto: osce.org

Osemdesiatjeden poslancov z 20 krajín vyzvalo Rakúsko, aby zabránilo ruskej delegácii v účasti na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni. Prítomnosť ruských delegátov by sa podľa nich mohla v čase výročia ruskej invázie vnímať ako provokácia, uviedol denník Die Presse.

Autori výzvy uvádzajú, že rakúska vláda by ruským predstaviteľom, na ktorých sa vzťahujú medzinárodné sankcie, nemala udeliť víza potrebné na vstup do krajiny.

„Očakávame, že budú prijaté rozhodnutia, ktoré ich účasti zabránia,“ píše sa v liste. Adresovali ho okrem iného spolkovému kancelárovi Karlovi Nehammerovi, ministrovi zahraničia Alexandrovi Schallenbergovi či predsedníčke Parlamentného zhromaždenia OBSE Margarete Cederfeltovej.

Účasť ruských poslancov presne rok po začiatku „zločineckej invázie“ na Ukrajinu by sa mohla považovať za „provokáciu“, argumentujú autori.

Podľa denníka Die Presse list podpísali delegáti OBSE z Poľska, Litvy, Belgicka, Česka, Dánska, Estónska, Francúzska, Gruzínska, Islandu, Lotyšska, Nemecka, Holandska, Nórska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Švédska, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny.

Zasadnutie Parlamentného zhromaždenia OBSE sa uskutoční 23.-24. februára vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry APA tvrdí, že vstup ruskej delegácii pre dohodu s OBSE nemôže odmietnuť. Na 24. február pripadá prvé výročie začatia ruskej invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet