Na hlavný obsah

Dvaja pomocníci viedenského útočníka dostali doživotie

Ďalší dvaja dostali vysoké tresty.

Dvaja pomocníci viedenského útočníka dostali doživotie
Sviečky a kvety, ktorými si ľudia uctili pamiatku obetí teroristického činu. Foto: TASR/AP

Štyroch zo šiestich mužov, ktorých obžalovali z napomáhania páchateľovi viedenského atentátu z roku 2020 uznali vinnými. Dvaja z odsúdencov dostali doživotné tresty, tretiemu súd udelil 20 rokov väzenia a štvrtému 19 rokov. Uviedli to rakúske médiá.

Obžalovaní sa činu priamo nezúčastnili, atentátnikovi však pomáhali s získať strelné zbrane a pri plánovať útok.

Na vraždách sa mali podieľať ešte ďalší dvaja muži, ktorí páchateľovi pomáhali, súd ich však oslobodil pre nedostatok dôkazov. Ako však uviedla agentúra APA, uznal ich vinnými zo šírenia islamistickej teroristickej propagandy.

Dvadsaťročný sympatizant takzvaného Islamského štátu (IS), rodený Viedenčan s koreňmi v albánskej menšine v Severnom Macedónsku Kujtim Fejzulai, zabil v noci 2. novembra 2020 v oblasti s intenzívnym nočným životom v rakúskej metropole štyroch ľudí a ďalších 23 zranil. Polícia ho zastrelila.

Šestica mužov vo veku od 22 do 32 rokov sa pred súd postavila pre údajné napomáhanie útočníkovi. Podľa prokuratúry sa síce nepodieľali priamo na teroristickom útoku, no atentátnik sa s ich pomocou dostal k zbraniam a munícii a bol utvrdzovaný vo svojich teroristických zámeroch.

Väčšina zo šiestich mužov patrila k aktívnym členom najrôznejších extrémistických diskusií na internete. Útočníka a jedného z obžalovaných už skôr odsúdili za to, že sa pokúsili dostať do Sýrie, kde sa chceli pripojiť k ozbrojencom z Islamského štátu. Oboch prepustili z väzenia na konci roka 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet