Na hlavný obsah

Financovanie RTVS od budúceho roka zrejme zabezpečí aj určité percento z HDP

Okrem reklamy by to bol jediný príjem verejnoprávnej inštitúcie

Financovanie RTVS od budúceho roka zrejme zabezpečí aj určité percento z HDP
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Financovanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude zrejme od budúceho roka zabezpečené určitým percentom z hrubého domáceho produktu. Okrem reklamy by to bol jediný príjem verejnoprávnej inštitúcie. Predbežne sa na tom zhodli zástupcovia parlamentu, ministerstva kultúry a RTVS.

Spôsob financovania RTVS sa mení od prvého júla tohto roka. Dôvodom je, že zrušili koncesionárske poplatky. Výpadok príjmu má rozhlasu a televízii kompenzovať príspevok zo štátneho rozpočtu.

„V zákone sa hovorí, že ročne by sme mali dostať minimálne 83 miliónov. Je to veľmi nejasné formulované,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Pripravuje sa preto novela zákona, ktorá by systém financovania RTVS upravila. „Stále hovoríme, že ročne potrebujeme 180  miliónov,“ dodal Machaj.

Aktuálne má verejnoprávne médium k dispozícii 135 miliónov eur. Na technický, personálny aj programový rozvoj inštitúcie to podľa generálneho riaditeľa nestačí.

„Je zhoda na tom, že financovanie RTVS by sa malo riešiť formou nejakého percenta z HDP. Naším cieľom je, aby tento nový systém znamenal pre RTVS minimálne taký príjem ako v súčasnosti, ale aj vyšší,“ tvrdí Kristián Čekovský (nezaradený), predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo kultúry sa k čiastkovým návrhom nového financovania RTVS zatiaľ vyjadrovať nechce. Urobí tak, až keď bude známa definitívna podoba zákona.

„Vaša vláda musí zabezpečiť finančnú stabilitu a nezávislosť spravodajstva pre verejnoprávne médiá. Služba verejnosti je nevyhnutná a musí byť nezávislá. Verím, že toto zabezpečí o niekoľko mesiacov aj nová vláda,“ vyhlásila Maja Severová, predsedníčka Európskej federácie novinárov.

Zachovaniu nezávislosti by podľa generálneho riaditeľa pomohlo, keby financovanie garantovala ústavná väčšina. Model, ktorý funguje aj v iných krajinách, si Ľuboš Machaj vie predstaviť aj na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko