Na hlavný obsah

Ľudia bez domova vdychujú nový život starému nábytku

V Trnave odštartoval projekt Nábytkovej banky.

Ľudia bez domova vdychujú nový život starému nábytku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia bez domova vdychujú nový život starému nábytku. V Trnave odštartoval projekt Nábytkovej banky. Starý, poškodený či nepotrebný nábytok sa pod rukami ľudí z ulice mení na použiteľné kúsky. V samotných pracovníkoch to navyše povzbudzuje pracovné návyky.

Peter žije na ulici už osem rokov. Domov stratil v ťažkej životnej situácii, opravou nábytku chce získať skúsenosti aj pracovný návyk tak, ako jeho priateľka. Pravidelná práca vytvára u ľudí bez domova návyky, ktoré potrebujú pri návrate do riadneho života. Navyše ich projekt učí novým zručnostiam.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mame tu skrinku, starý kredenc, ktorý budeme robiť podľa želania nášho zákazníka. Robíme to spolu a tým ako to tak je, tak sa to vlastne učia podľa jednotlivých krokov,“ povedala Mária Mikulčíková, inštruktorka sociálnej rehabilitácie.

„Je to nábytok, ktorý jednak môžeme zrepasovať a vrátiť naspäť rodine, všetko za dobrovoľný príspevok, alebo je to nábytok, ktorý vieme neskôr posunúť do útulkov, nocľahární,“ ozrejmila Katarína Pažítková, zástupkyňa riaditeľa Trnavskej arcidiecéznej charity.

Pracovník stolárskej dielne, Peter Velčický, ktorý je bez domova 10 rokov, uviedol, že projekt je zatiaľ v takom štádiu, že dostávajú potravinové lístky a potraviny či hygienický balíček. Odôvodňuje to tým, že je to ešte len v rozsahu začiatku.

Do projektu sú nateraz zapojení štyria ľudia bez domova, čoskoro by sa ich počet mal zdvojnásobiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny