Na hlavný obsah

Majiteľov vykupovaných pozemkov v obci Záborské prekvapila ponúkaná suma

Ide o dôležitú lokalitu pre potenciálnych investorov.

Majiteľov vykupovaných pozemkov v obci Záborské prekvapila ponúkaná suma
Pozemky v obci Záborské. Foto: RTVS

Obec Záborské pri Prešove je pre ministerstvo hospodárstva dôležitou lokalitou pre potenciálnych investorov. V hre je aj spoločnosť Bosch. Rezort už vykupuje pozemky. Majiteľov však zaskočila ponúkaná suma. Ak s predajom nebudú súhlasiť, štát ich vyvlastní.

Od Prešova je to čo by kameňom dohodil lokalita pre investorov len niekoľko metrov od diaľnice, dostupná kanalizácia, napojenie na vodu či vysoké napätie.

Ide o 55 hektárov. Zatiaľ je tu pole, neskôr by to mal byť priestor pre strategického investora.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pripravené priemyselné územia zohrávajú kľúčovú úlohu pri rozhodovaní investorov pri voľbe regiónu,“ nachádza sa v stanovisku ministerstva hospodárstva.

„Sme v komunikácií s investorom, ktorý má prísť. Je to firma Bosch. Prvých zhruba 500 pracovných miest by malo byť vytvorených ešte tento rok,“ informoval Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.

Stodvadsať parciel vlastní vyše 200 majiteľov. Od pondelka (6. 2.) začali dostávať od rezortu hospodárstva zmluvy. Zaskočila ich výška výkupnej ceny za štvorcový meter.

„Dohoda určite nie je, že niekto nadiktuje sumu. Suma 26,53 eura je málo,“ ozrejmil Jozef Sedlák, spolumajiteľ pozemkov.

„Kilometer ďalej, v Petrovanoch, je vyvlastňovanie. To je susedná obec, kde je súdno-znalecký posudok o 100 % vyšší,“ uviedol Sedlák. Obec si dá preto urobiť vlastný znalecký posudok

Na rozhodnutie majú majitelia parciel 30 dní od doručenia zmlúv. So zástupcami rezortu hospodárstva sa však majitelia pozemkov v Záborskom stretnú pravdepodobne ešte 22. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet