Na hlavný obsah

Merkelová si prevzala prestížne ocenenie OSN

Dôvodom bolo, že otvorila svoju krajinu utečencom.

Merkelová si prevzala prestížne ocenenie OSN
Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová si v stredu (8. 2.) prevzala prestížne ocenenie OSN za to, že počas pôsobenia v úrade otvorila svoju krajinu utečencom. Informovala o tom agentúra AFP.

Merkelová získala ocenenie za prijatie viac ako 1,2 milióna utečencov a žiadateľov o azyl v Nemecku v rokoch 2015 a 2016. V hlavnom meste Pobrežia Slonoviny Yamoussoukro jej udelili Mierovú cenu UNESCO Félixa Houphouëta-Boignyho.

„Porota chcela vzdať úctu odvážnemu rozhodnutiu z roku 2015 privítať viac ako milión utečencov, keď zároveň mnoho hlasov volalo po uzavretí Európy. V tom čase ste boli obrazom odvahy v politike,“ povedala Audrey Azoulayová, generálna riaditeľka Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Merkelovej rozhodnutie prišlo počas vrcholiacej utečeneckej krízy vyvolanej vojnovým konfliktom v Sýrii.

„Rešpektovanie, zachovávanie a zdieľanie ľudských práv je poslaním každého z nás. Rozhodli sme sa, že v našej migračnej politike je potrebné tieto zásady brať na vedomie,“ povedala Merkelová.

„Napriek odporu verejnej mienky ste prijali rozhodnutie otvoriť hranice Nemecka ľuďom utekajúcim z vojnových oblastí. Všetkým svetovým lídrom ste pripomenuli ich povinnosť preukazovať solidaritu s každým človekom,“ povedal prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet