Na hlavný obsah

Nečinnosť BR OSN v reakcii na raketové testy KĽDR je nebezpečná

Tvrdia to Spojené štáty americké.

Nečinnosť BR OSN v reakcii na raketové testy KĽDR je nebezpečná
Veľvyslanci a zástupcovia v sídle OSN na zasadnutí Bezpečnostnej rady. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v noci na utorok (21. 2.) odsúdili „nebezpečnú nečinnosť“ Bezpečnostnej rady (BR) OSN v súvislosti s testmi balistických striel. Tie v uplynulých dňoch uskutočnila Severná Kórea. Informovala o tom agentúra AFP.

KĽDR v pondelok (20. 2.) vypálila dve balistické strely krátkeho doletu. Stalo sa tak necelých 48 hodín po tom, čo Pchjongjang odpálil medzikontinentálnu balistickú raketu. Dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

Severná Kórea aj vlani uskutočnila rekordný počet testov zbraní a balistických striel, ktoré by mohli potenciálne zasiahnuť nielen Južnú Kóreu, ale aj Spojené štáty.

„Aj napriek vlaňajšiemu bezprecedentnému počtu raketových testov KĽDR nás dvaja stáli členovia BR OSN prinútili mlčať,“ uviedla veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Odkazovala tak na právo veta, ktoré v máji 2022 využili Rusko a Čína pri hlasovaní o rezolúcii, ktorá mala na Pchjongjang uvaliť nové sankcie.

Nečinnosť podporuje KĽDR v ďalších testoch

„Nečinnosť BR OSN je viac než hanebná. Je nebezpečná,“ upozornila veľvyslankyňa. Dodala, že „takéto zlyhania len podporujú KĽDR v ďalších raketových testoch bez strachu z dôsledkov“.

Thomasová-Greenfieldová tiež poznamenala, že vďaka sankciám, ktoré na KĽDR uvalili v roku 2017, táto krajina „takmer na päť rokov upustila od väčších provokácií a zapájala sa do dialógu s krajinami Západu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet