Na hlavný obsah

Polícia zadržala europoslancov pre údajnú korupciu

Ďalšiemu odovzdala zatykač.

Polícia zadržala europoslancov pre údajnú korupciu
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Polícia v piatok (10. 2.) zadržala v Belgicku europoslanca Marka Tarabellu a odovzdala európsky zatykač talianskemu europoslancovi Andreovi Cozzolinovi v súvislosti s korupčným škandálom v Európskom parlamente. Píšu to agentúry AFP a ANSA.

Nie je jasné, či je Cozzolino zadržaný. Oboch svojich členov zbavil Európsky parlament imunity na začiatku februára. Vo väzbe zostáva v súvislosti s údajnou korupciou spojenou so záujmami Maroka a Kataru tiež grécka europoslankyňa Eva Kailiová.

Polícia zadržala belgického europoslanca Tarabellu, aby ho vypočula. Úrady musia rozhodnúť do 48 hodín, či na politika uvalí väzbu. Súčasne prehľadala kancelárie na radnici v meste Antene (Anthisnes), kde je Tarabella starostom, píše agentúra AFP.

Podľa belgickej tlače jeden zo stíhaných z korupcie, bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri, vyšetrovateľom povedal, že dal Tarabellovi 120 000 až 140 000 eur, aby v parlamente konal v prospech Kataru. To Tarabella odmietol.

Talianska polícia sa v piatok snažila odovzdať európsky zatykač vydaný belgickými úradmi na európskeho poslanca Andreu Cozzolinu.

V jeho bydlisku v Neapole ho nezastihla, píše agentúra ANSA. Neskôr agentúra s odvolaním sa na advokáta europoslanca uviedla, že polícia politika našla v nemocnici a tam mu rozhodnutie odovzdala. Nie je však jasné, či ho tiež zadržala.

Obaja politici zo socialistickej frakcie tvrdia, že chcú s vyšetrovateľmi spolupracovať a svoje počínanie vysvetliť.

Od decembra je v belgickej väzbe bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailiová a jej partner Francesco Giorgi, ktorý bol asistentom Cozzolina.

Belgickí vyšetrovatelia sa domnievajú, že v celej kauze má kľúčovú úlohu organizácia Fight Impunity, ktorú Panzeri riadil.

Podľa nich sa cez darčeky a peniaze v hotovosti snažil europoslancov ovplyvňovať v prospech niektorých krajín. Najčastejšie tlač spomína Katar či Maroko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet