Na hlavný obsah

Prezidentka by mala pohroziť úradníckou vládou, ak chce skorší termín volieb

Povedal poslanec Tomáš v relácii O 5 minút 12.

hostia a moderátor v diskusnej relácii
Zľava poslanec Erik Tomáš (nezaradený), moderátor Marek Makara a poslanec Juraj Šeliga (nezaradený) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala pohroziť úradníckou vládou, ak chce, aby sa predčasné voľby konali skôr ako 30. septembra. Povedal to nezaradený poslanec Erik Tomáš z Hlasu-SD v nedeľu (19. 2.) v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Myslí si, že prezidentkina hrozba by spôsobila to, že by sa v parlamente raz-dva našlo potrebných 90 hlasov na schválenie júnového termínu predčasných parlamentných volieb.

Pripomenul aj to, že prezidentka po páde vlády v decembri hovorila, aby sa predčasné voľby konali ešte v prvom polroku, no nakoniec súhlasila aj so septembrovým termínom. Za súčasný stav je preto podľa neho spoluzodpovedná aj prezidentka.

Nezaradený poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí, naopak, nevidí dôvod na vymenovanie úradníckej vlády. „Chaos je v parlamente, nie na úrade vlády,“ uviedol. Podľa neho by sa mali na skoršom termíne volieb dohodnúť najmä tí, ktorí povalili vládu. A to sú Hlas-SD, Smer-SD, SaS a extrémisti z ĽSNS a Republiky.

Prezidentka v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedala, že o úradnícku vládu nie je zo strany politických strán skutočný záujem. Tento prostriedok chcú využiť len ako „páku“ na ovplyvňovanie rozhodnutí poslancov, a preto úradnícku vládu vymenovať neplánuje.

Podpredseda Za ľudí Šeliga nevie, či by sa dokázal nájsť dostatok hlasov na skorší termín volieb. Sám sa odmietol zúčastniť rokovaní s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom a predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim. Momentálne na to neexistuje dostatok hlasov pre odmietavý postoj OĽANO a SaS.

Populistické návrhy a MiG-29

Poslanci sa dotkli aj 500-eurovej odmeny za účasť v najbližších parlamentných voľbách, ktorú navrhol poslanec a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Šeliga to označil za predvolebné marketingové ťahy. Myslí si, že tento a podobné návrhy na 99 % v parlamente neprejdú. Tomáš tiež potvrdil, že Hlas-SD za takýto návrh nezahlasuje.

Hovorili aj o darovaní stíhačiek sovietskej výroby MiG-29 Ukrajine. Tomáš opäť zdôraznil, že aj ústavní právnici sa zhodujú na tom, že dočasne poverená vláda nemá právomoc na to, aby poslala stíhačky Ukrajine.

Poukázal aj na to, že zdráhavo sa k darovaniu stíhačiek Ukrajine stavajú aj Spojené štáty, Nemecko či Poľsko, ktoré je pripravené lietadlá poslať len v rámci širšej koalície v NATO.

Šeliga povedal, že táto otázka bude podliehať schváleniu v Národnej rade SR. Uviedol však, že Slovensko platí za to, že stíhačky stoja v hangároch, kde sa platí za ich stráženie. Miesto toho by podľa neho mohli reálne pomôcť susednej Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko