Na hlavný obsah

Prvé lietadlá s humanitárnou pomocou od EÚ už pristáli v Sýrii

Doviezli stany, lôžka, prikrývky i ohrievače.

Prvé lietadlá s humanitárnou pomocou od EÚ už pristáli v Sýrii
Na archívnej snímke pracovníci vykladajú z lietadla zásielku s humanitárnou pomocou v Sýrii. Foto: TASR/AP

Dve lietadlá vezúce pomoc od Európskej únie obetiam ničivého zemetrasenia zo 6. februára v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti pristáli v nedeľu (26. 2.) v Damasku. Oznámila to Európska komisia v Bruseli. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Ide o prvé lietadlá s humanitárnou pomocou EÚ. Doviezli stany vhodné na použitie v zime, vybavenie potrebné v prístreškoch (lôžka, prikrývky či osvetlenie) a ohrievače, dodala eurokomisia. Plánujú sa aj ďalšie takéto lety do Damasku.

Lietadlá priviezli zásoby uložené v skladoch Európskej únie v Dubaji a v meste Brindisi v Taliansku. Pomoc je určená sýrskym obyvateľom v oblastiach kontrolovaných vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a aj v oblastiach, ktoré nie sú pod jej kontrolou.

Celkovo doručia 420 ton pomoci

Eurokomisia informovala, že celkovo bude letecky doručených 420 ton humanitárnej pomoci, pričom 225 ton v hodnote 1,1 milióna eur je zo zásob EÚ zmobilizovaných cez systém nazvaný Európska kapacita humanitárnej reakcie (EHRC).

Zvyšné tony ponúklo 15 členských štátov EÚ po tom, čo bol 8. februára aktivovaný Mechanizmus civilnej ochrany EÚ. Medzi darmi sú stany, lôžka, prikrývky, ohrievače, hygienické balíčky, elektrocentrály, potraviny a zdravotnícky materiál.

Eurokomisia uviedla, že EÚ už zareagovala na zemetrasenie v Turecku a Sýrii poskytnutím humanitárnej pomoci za desať miliónov eur.

Dodala, že EÚ poskytuje humanitárnu pomoc v Sýrii posledných 12 rokov a pomáha tam doručovať pomoc na všetky strany, „na základe humanitárnych zásad nestrannosti a nezaujatosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet