Na hlavný obsah

Ruskú novinárku odsúdili za správu o útoku na divadlo v Mariupole

Vyšetrovateľ ju obvinil zo šírenia dezinformácii.

Ruskú novinárku odsúdili za správu o útoku na divadlo v Mariupole
Odsúdená ruská novinárka Marija Ponomarenková. Foto: Twitter

Novinárku Mariju Ponomarenkovú odsúdil súd na šesť rokov väzenia za to, že na sociálnych sieťach zverejnila status o útoku na činoherné divadlo v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Ponomarenková okrem toho dostala päťročný zákaz novinárskej činnosti, informovala v stredu (15. 2.) britská stanica BBC.

Prokuratúra žiadala pre Ponomarenkovú deväť rokov väzenia. Vyšetrovatelia ju obvinili zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde, ktorého sa dopustila svojím príspevkom na kanáli Bez cenzúry v aplikácii Telegram. Písala v ňom o smrti ľudí skrývajúcich sa v divadle v Mariupole.

Podľa denníka Novaja gazeta — Európa má tento kanál približne 1 600 predplatiteľov.

BBC pripomenula, že Rusko opakovane poprelo, že by zaútočilo na budovu divadla, v ktorom sa v daný čas skrývalo veľa civilistov vrátane detí. V snahe chrániť sa títo ľudia na plochu námestia pred budovou napísali veľkými písmenami slovo „DETI“, aby ho jasne videli aj z lietadla či vrtuľníka.

K záveru, že divadlo v Mariupole sa zničilo v dôsledku leteckého útoku ruskej armády, dospeli okrem iných aj vyšetrovania Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Amnesty International.

Medzi obžalovanými na základe zákona o dezinformáciách o ruskej armáde boli už viacerí známi novinári, blogeri a politici. Nepodmienečné tresty dostali napríklad politici Alexej Gorinov (sedem rokov) a Iľja Jašin (osem a pol roka). V neprítomnosti odsúdili aj novinára Alexandra Nevzorova (osem rokov).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet