Na hlavný obsah

Som pripravený postaviť novú železnú oponu, vyhlásil poľský prezident

A to v prípade, ak za hranicou Poľska bude agresívny štát.

Som pripravený postaviť novú železnú oponu, vyhlásil poľský prezident
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok (2. 2.) vyhlásil, že je pripravený postaviť železnú oponu až do mrakov. A to v prípade, ak za východnou hranicou bude agresívny štát prahnúci zabíjať a zotročovať svojich susedov.

Urobil tak v narážke Rusko, ktoré takmer pred rokom napadlo Ukrajinu, informovala agentúra PAP. Duda sa v Rige so svojím lotyšským náprotivkom Egilsom Levitsom zúčastnil debaty s expertmi venovanej bezpečnostným otázkam.

„Som pripravený na to, že železná opona bude znovu spustená, pokiaľ budeme mať za východnou hranicou čo do činenia s agresívnym štátom, ktorý chce zabíjať svojich susedov, zabrať ich územia a odobrať im slobodu. To ja som pripravený postaviť železnú oponu až do mrakov, len aby sme si ich udržali ďaleko od nás,“ vyhlásil Duda.

Poľsko patrí medzi hlavných spojencov Kyjeva

Urobil tak podľa agentúry PAP v reakcii na výzvy, aby nepripustil spustenie novej železnej opony, ktorá za takzvanej studenej vojny rozdeľovala západ a východ Európy.

„Nech si Rusko nechá svoj ruský svet pre seba, ak sa Rusom páči. Nám sa nepáči,“ povedal Duda. Verí, že aj vďaka členstvu v Severoatlantickej aliancii bude Poľsko schopné odolať všetkým pokusom o ovládnutie cudzou vládou.

Poľsko patrí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu medzi hlavných spojencov Kyjeva. Podľa Dudu vynaloží všetko úsilie, aby nevypukla vojna, ktorá by postihla celý región. Preto buduje odstrašujúce vojenské sily a zväčšuje výdavky na obranu, ktoré nedávno prekročili dve percentá hrubého domáceho produktu. Tento rok podľa hlavy štátu zrejme dosiahnu štyri percentá HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet