Na hlavný obsah

V Bratislave sa vyskytol už tretí prípad osýpok. Mikas upozorňuje na možný vznik malých ohnísk nákazy

Infikované dieťa nebolo zo zdravotných dôvodov zaočkované.

V Bratislave sa vyskytol už tretí prípad osýpok. Mikas upozorňuje na možný vznik malých ohnísk nákazy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

V Bratislave zaznamenali ďalší laboratórne potvrdený prípad osýpok. Ide o 18-mesačné dieťa. V pondelok (27. 2.) to v poobedných hodinách potvrdili výsledky vyšetrenia v Národnom referenčnom centre pre morbilli, rubeolu a parotitídu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky. 

Od začiatku roka 2023 v hlavnom meste potvrdili tri prípady osýpok u detí. Žiadne z detí nebolo očkované proti osýpkam, mumpsu a ružienke, a to buď pre nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie.

Dieťa, u ktorého osýpky zistili v pondelok, nebolo v zahraničí. Hospitalizovali ho, nemocnica o tejto skutočnosti upovedomila Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

„RÚVZ Bratislava začal v tento deň bezodkladné epidemiologické vyšetrovanie a spolupracuje s ošetrujúcim lekárom dieťaťa. RÚVZ kontaktoval rodičov, ktorých deti sa nachádzali v čakárni lekára v čase, kedy tam bolo prítomné dieťa s osýpkami, a zabezpečil protiepidemické opatrenia,“ uviedol Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Epidemiologická súvislosť s predchádzajúcimi laboratórne potvrdenými prípadmi osýpok sa zatiaľ nepreukázala, vyšetrovanie stále pokračuje.

Zaočkovanosť je nižšia, ako si vyžaduje kolektívna imunita

„Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 % (kolektívna imunita) nemôžeme vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na našom území. Na Slovensku môžu vznikať malé ohniská nákaz,“ upozorňuje Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva neustále sledujú epidemiologickú situáciu.

„ÚVZ SR koncom januára 2023 a opakovane vo februári vyzval regionálne úrady, aby pripomenuli poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vo svojej územnej pôsobnosti možnosť výskytu osýpok – aby lekári brali do úvahy túto možnosť v rámci diferenciálnej diagnostiky a hlásili regionálnym úradom aj podozrenia na osýpky, aby sa včas mohli prijať protiepidemické opatrenia,“ informoval Mikas.

Hlavný hygienik SR zároveň pripomenul potrebu zdôrazňovať rodičom význam pravidelného povinného očkovania nielen proti MMR. Očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára.

V súčasnosti sa na Slovensku proti osýpkam, mumpsu a ružienke používa trivalentná (trojzložková) očkovacia látka. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa. Druhá dávka sa podáva v 5. roku života.

Potvrdené prípady osýpok na Slovensku hlásili naposledy v roku 2019, kedy sa zaznamenalo 318 prípadov (epidémia osýpok na východe Slovenska). Najviac vo vekovej skupine detí do 1 roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny