Na hlavný obsah

V Prešove platia obyvatelia za nájom hrobových miest viac, než by mali

Povedal to hlavný kontrolór mesta.

V Prešove platia obyvatelia za nájom hrobových miest viac, než by mali
Na ilustračnej snímke hroby. Foto: RTVS

V Prešove platia obyvatelia za nájom hrobových miest viac, než by mali. Povedal to hlavný kontrolór mesta. Mestská firma vyberá poplatky aj s DPH, a to by podľa zákona nemala.

Za nájom hrobového miesta na desať rokov by mali Prešovčania platiť 100 eur. Hlavný kontrolór upozorňuje, že v skutočnosti platia o 20 eur viac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zistenie nás prekvapilo, historicky už takmer dvadsať rokov nájom za hrobové miesto účtujeme s príslušnou sadzbou DPH. Dôvodom je to, že nejde len o nájom, ale aj služby s tým súvisiace,“ uviedla Ingrid Mihaľová odborná referentka Technických služieb mesta Prešov.

„Nie je to pravda, služby sú úplne iná zmluva, nájomná zmluva je čisto na hrobové miesto. Nájom za hrobové miesta je oslobodený od DPH,“ dodal Alexander Ernst, hlavný kontrolór mesta Prešov.

Podľa mestského poslanca si ľudia teraz môžu žiadať od mesta peniaze naspäť.

„V každom prípade dva roky je nárokovateľné vrátenie peňazí aj súdnou cestou. Akonáhle sa platilo s DPH, je to porušenie zákona,“ ozrejmil Pavel Hagyari (nezávislý) poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove.

Primátor to vidí inak. Peniaze totiž odviedli štátu.

„Takže mesto Prešov nedostalo od občanov ani jeden halier navyše. Táto situácia je nešťastná, neštandardná. Jedno, čo viem garantovať, že tento stav zmeníme a upravíme komplet nanovo, aby do budúcna už k tomu nedochádzalo,“ povedal František Oľha, primátor mesta Prešov.

Kontrolórov prekvapilo aj množstvo neplatičov za hrobové miesta. Počas kontroly ich bolo takmer 4 500, čo je vyše 26 percent. Mestská firma odmieta ich nečinnosť.

„V roku 2022 sme poslali takmer 1 900 výziev na úhradu nájomného za hrobové miesto. Z toho 1 300 bolo zaplatených,“ doplnila Ingrid Mihaľová, odborná referentka Technických služieb mesta Prešov.

Podľa primátora však spoločnosť reagovala až po kontrole. Útvar hlavného kontrolóra uložil mestskej firme prijať opatrenia do konca marca

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny