Na hlavný obsah

V rámci vyšetrovania tajných dokumentov FBI prehľadá dom Mikea Pencea

Prípad začal vlani v auguste.

V rámci vyšetrovania tajných dokumentov FBI prehľadá dom Mikea Pencea
Bývalý americký prezident Donald Trump (vpravo) a jeho bývalý viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v rámci vyšetrovania utajovaných dokumentov v najbližších dňoch prehľadá súkromný dom bývalého viceprezidenta Mikea Pencea v Indiane. Informoval o tom vo štvrtok (2. 2.) denník The Wall Street Journal (WSJ).

U Pencea, rovnako ako u prezidenta Joea Bidena, našli dokumenty s označením tajné, ktoré mu poskytli jeho spolupracovníci.

Prípad utajovaných dokumentov sa začal vlani v auguste. Agenti FBI vtedy našli v súkromnej floridskej rezidencii bývalého prezidenta Donalda Trumpa niekoľko škatúľ s materiálmi, ktoré mal odovzdať po odchode z Bieleho domu.

Ministerstvo spravodlivosti teraz vyšetruje, ako bývalí prezidenti a viceprezidenti zaobchádzali s tajnými dokumentmi.

Biden aj Pence uznali, že malé množstvo citlivých materiálov nemali uchovávať vo svojich súkromných nehnuteľnostiach. Uviedli, že budú „plne spolupracovať“ s úradmi.

„Keď jeden prezident odíde z úradu a nastúpi nový, neexistujú žiadne dokumenty, žiadne spisy a počítače v Bielom dome sú úplne prázdne,“ povedal pre WSJ David Marchik. Autor knihy The Peaceful Transfer of Power, ktorá sleduje odovzdávanie moci medzi americkými prezidentmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet