Na hlavný obsah

Zariadenia sociálnych služieb zvyšujú poplatky aj o stovky eur

Môže za to inflácia aj dohodnuté zvyšovanie platov zamestnancov.

Zariadenia sociálnych služieb zvyšujú poplatky aj o stovky eur
Na ilustračnej snímke ruky seniorky. Foto: RTVS

Mnohé zariadenia sociálnych služieb zdraželi. Môže za to inflácia aj dohodnuté zvyšovanie platov zamestnancov vo verejnej správe. Niektoré samosprávy zvýšili poplatky o niekoľko eur, inde sú to stovky eur navyše.

V zariadení sociálnych služieb v Rohožníku pri Malackách cena za jeden mesiac pobytu vzrástla o niečo viac ako 150 eur. Ešte minulý mesiac klienti platili okolo 750 eur, teraz je to 911 eur.

Zdražovalo sa aj na strednom Slovensku. V Banskej Bystrici ceny v zariadeniach však dvíhali len za stravu, zhruba o 12 eur za mesiac. Samosprávy nevylučujú, že ceny pre klientov zariadení ešte tento rok porastú.

Mnohým klientom musí na pobyt v domove dôchodcov finančne prispievať rodina. Podľa podpredsedníčky Jednoty dôchodcov Slovenska si to v súčasnej ekonomickej situácii niektorí príbuzní už nemôžu dovoliť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Verejné zariadenia sú dotované z rozpočtov samospráv. Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb za sebou žiadne rozpočty nemajú. Musia navýšiť cenu o reálne navýšenie nákladov,“ vysvetlila predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike Anna Ghannamová.

Tvrdí, že zariadenia sociálnych služieb zachránili pred krachom predovšetkým zastropované ceny energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko