Na hlavný obsah

Zelenskyj: Situácia na fronte je stále extrémne komplikovaná

Rusi sa sústreďujú na Bachmut.

Zelenskyj: Situácia na fronte je stále extrémne komplikovaná
Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach Bachmutu. Foto: TASR/AP

Situácia na fronte, najmä v Doneckej a Luhanskej oblasti, je stále extrémne komplikovaná, uviedol v utorok (14. 2.) vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Je to doslova boj o každý meter ukrajinskej pôdy, dodal. Ruské invázne sily ostreľovali ukrajinské jednotky i mestá na fronte. Veľká časť ich delostreleckej paľby sa sústredila na Bachmut, napísala agentúra Reuters.

„V Bachmute nie je jediný štvorcový meter, ktorý by bol bezpečný alebo by nebol v dosahu nepriateľskej paľby či bezpilotných dronov,“ povedal v ukrajinskej televízii šéf Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Podľa neho Rusi ostreľujú ukrajinské ciele pozdĺž celej frontovej línie východoukrajinského regiónu.

Hovorca Rady pro národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby v utorok vo Washingtone uviedol, že ruská armáda pri útoku na Bachmut za posledný deň či dva dosiahla postupného pokroku. Stále sa však nevie, či mesto padne. Kirby ďalej povedal, že pokiaľ by Rusi Bachmut ovládli, „nemalo by to strategický vplyv na celú vojnu“.

Reuters píše, že dobytie Bachmutu by Rusom poskytlo odrazový mostík k postupu na dve väčšie mestá Kramatorsk a Slovjansk. Zároveň by znamenalo pro Moskvu nový impulz po mesiacoch neúspechov na bojisku.

S blížiacim sa výročím invázie Rusko zintenzívnilo svoje operácie na východe a juhu Ukrajiny a všeobecne sa očakáva nová veľká ofenzíva inváznych vojsk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet