Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Sýrii poškodilo vodovodnú sieť. Cholerou sa tam nakazili stovky ľudí

Infekčné ochorenie si zatiaľ vyžiadalo 22 životov.

Zemetrasenie v Sýrii poškodilo vodovodnú sieť. Cholerou sa tam nakazili stovky ľudí
Ilustračná snímka. Cholera je vysoko infekčné ochorenie, ktoré napáda zažívacie ústrojenstvo. Vyvolávajú ju baktérie prenášané znečistenou vodou či potravou. Foto: ČTK/DPA/Ahmed Deeb

Cholera si po februárovom zemetrasení v severozápadnej Sýrii vyžiadala životy 22 ľudí. S odvolaním sa na oznámenie opozičnej sýrskej civilnej obrany o tom informuje agentúra Reuters.

Ďalších 568 ľudí sa cholerou nakazilo, keďže zemetrasenie značne poškodilo vodovodnú sieť. Západom podporovaná civilná obrana, známa tiež ako Biele prilby, je hlavnou záchrannou službou pri sýrskej hranici s Tureckom.

Cholera je vysoko infekčné ochorenie, ktoré napáda zažívacie ústrojenstvo. Vyvolávajú ju baktérie prenášané znečistenou vodou či potravou. Prejavuje sa akútnymi hnačkami, vracaním a dehydratáciou. Pri včasnom podaní liekov ju možno vyliečiť, v opačnom prípade však môže nakazeného usmrtiť do niekoľkých hodín.

Zemetrasenie so silou 7,7 a 7,6 stupňa, ktoré 6. februára spustošilo juhovýchod Turecka a severnú časť Sýrie, si v Turecku podľa OSN vyžiadalo životy viac ako 44 000 ľudí a zhruba 6 000 pri ňom zahynulo v Sýrii, prevažne na rebelami ovládanom severozápade krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet