Na hlavný obsah

Envirorezort varuje pred Tarabovou novelou, podľa ministerstva ohrozí ochranu prírody

Zákon už prešiel do druhého čítania.

Envirorezort varuje pred Tarabovou novelou, podľa ministerstva ohrozí ochranu prírody
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo životného prostredia varuje, že ak Národná rada (NR) SR schváli poslaneckú novelu Zákona o ochrane prírody a krajiny, paralizuje to environmentálne zámery štátu.

S iniciatívou prišli nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefana Kuffa a Filip Kuffa. Argumentujú nerešpektovaním práv súkromného vlastníctva, ktoré je vyhlásením územia európskeho významu podľa nich znehodnotené.

Zákon už prešiel do druhého čítania. Ochranári však upozorňujú na paradoxnú situáciu – ak by zákon prešiel, majitelia prídu o dotácie. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktork RTVS Marián Kukelka.

Nezaradení poslanci chcú zmenou docieliť, aby vyhlásenie územia s vyšším stupňom ochrany podmienili súhlasom všetkých vlastníkov dotknutých pozemkov.

„Keď niekto niekomu ide znehodnotiť pozemok, pretože mu napríklad povie, že odteraz tu už nemôžeš vykonávať poľnohospodársku činnosť, nemôžeš dokonca sem ani vstúpiť. Keď bude najvyššia miera ochrany, tak nech človek za to dostane primerané zadosťučinenie alebo, aby to bez jeho súhlasu nemohli urobiť,“ hovorí nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Envirorezort však varuje, že prijatie novely by ohrozilo splnenie záväzku Slovenskej republiky dobudovať sústavu území európskeho významu NATURA 2000.

„Takéto súhlasy vlastníkov sa nevyžadujú ani v iných odvetviach práva – napríklad v územnom plánovaní, či pri pozemkových úpravách. Tam môže dochádzať k rádovo závažnejším dosahom na vlastnícke právo. Vyžadovať súhlas všetkých vlastníkov nehnuteľností – jeden pozemok môžu vlastniť aj tisíce spoluvlastníkov,“ upozorňuje štátny tajomník Michal Kiča.

Zmiernenie návrhu

Novelu podporilo v prvom čítaní 70 zo 133 prítomných poslancov. Návrh podporil aj predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Návrh chce však pozmeňujúcim návrhom zmierniť, a to tak, aby vlastníkov informovali o zmene ochrany územia.

„Dostať priamy súhlas od vlastníka každej jednej parcely je trošku komplikované. Je tu možnosť, aby trochu v tomto smere pomohla obec. Iba obec vie, kto je vlastníkom pozemku a kde sa vlastníci nachádzajú,“ upozorňuje Karahuta.

Odborníci však upozorňujú, že novela je, naopak, proti záujmom vlastníkov pozemkov. Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti pripomína, že vyhlásením územia európskeho významu majú nárok na dotácie.

„Ak sa však územie nevyhlási, čo v zásade bude dôsledkom tejto novely, lebo sa v podstate znemožní vyhlasovanie území európskeho významu, tak samotní vlastníci budú ukrátení o možnosť podpory v rámci šetrných spôsobov hospodárenia. Dosiahne sa presný opak toho, čo sa zamýšľa,“ priblížil Ridzoň.

Národný zoznam Slovenska pozostáva z viac ako 600 území európskeho významu. Z pohľadu Európskej komisie však v ňom stále nemajú niektoré vzácne druhy a biotopy dostatočné zastúpenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál