Na hlavný obsah

Heger: Po mojej vízii nebol v OĽANO dopyt, preto som odišiel

Strana Demokrati podľa neho nie je stranou OĽANO 2.

Heger: Po mojej vízii nebol v OĽANO dopyt, preto som odišiel
Poverený predseda vlády Eduard Heger v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Po mojej vízii nebol v hnutí OĽANO dopyt, vyhlásil poverený predseda vlády Eduard Heger v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôvodnil tak, prečo sa namiesto odchodu nepokúsil stať predsedom hnutia a nahradiť tak Igora Matoviča. „Preto som so svojou víziou išiel budovať nový politický projekt Demokrati,“ dodal.

Predseda vlády zároveň odmietol, že by založenie novej strany koordinoval s Matovičom. „Toto určite odmietam,“ vyhlásil. Zdôraznil však, že o svojom odchode s Matovičom otvorene komunikoval. Projekt Demokrati podľa vlastných slov tvoril na začiatku s povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom, až neskôr sa k nim pridali aj iní politici. „Demokrati nie sú stranou OĽANO 2 ,“ uzavrel.

Rokujú s viacerými stranami

Heger potvrdil, že intenzívne rokujú s viacerými politickými subjektami. Medzi inými aj s Jurajom Šeligom zo strany Za ľudí, ako aj so zvyškom tejto strany. Chystajú sa rokovať aj s Mikulášom Dzurindom a so stranou Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej. „Naša strana tu nie je len na najbližšie voľby, sme tu na desiatky rokov, chceme vybudovať robustnú stranu,“ skonštatoval premiér. „Keď sa demokrati požierajú, tak je demokracia ohrozená a Slovensko trpí,“ dodal.

Uviedol, že rokujú napríklad aj s predstaviteľmi KDH. Tí sa však podľa jeho slov zatiaľ vyjadrili, že chcú ísť do volieb samostatne.

Nepriama kritika Matoviča

Heger nepriamo kritizoval spôsob komunikácie Igora Matoviča. „Chceme robiť vecnú politiku, nepáči sa mi keď politici na seba útočia. Nie je nič zlé na tom, keď človek pomenuje problém, ale osobné útoky len polarizujú spoločnosť,“ uviedol.

Zároveň sa zastal povereného ministra Karela Hirman, ktorého Matovič kritizuje. „Robí vo svojom rezorte dobrú prácu,“ povedal na Hirmanovu adresu. Heger stojí aj za povereným ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom.

Spoluprácu s Hlasom-SD odmieta

Heger verí, že jeho strana Demokrati vie získať aj voličské hlasy podporovateľov strany Hlas-SD. Povolebnú spoluprácu s touto stranou, rovnako ako aj so stranami Smer-SD, Republika, ĽSNS a SNS vylúčil.

„Máme dosť mesiacov na to, aby sme vedeli osloviť voličov. Rozdiel medzi nami a stranou Hlas-SD je v hodnotách a v našom morálnom kompase. Nikto z nás nedisponuje majetkom, ktorý nevie preukázať ako získal,“ vyhlásil.

Narážal pritom na predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorý podľa neho nevie vysvetliť za čo si kúpil byt na nábreží v Bratislave. „Z platu premiéra a poslanca si takýto byt neviete kúpiť,“ vyhlásil. „Neviem si predstaviť s takýmto človekom sedieť vo vláde,“ dodal.

Pellegrini v roku 2018 kúpu bytu vysvetľoval aj na parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií. Tvrdil, že v minulosti mal dobré príjmy, s kúpou mu mali pomôcť aj jeho rodičia. Hegerovi však jeho vysvetľovanie nestačí.

Premiér kritizoval aj Pellegriniho nejednoznačný postoj k očkovaniu proti koronavírusu.

Heger sa vyjadril aj ku kritike opozície. Časť z nej spochybňuje legitimity dočasne poverenej vlády po vzniku nového politického subjektu Demokrati. Premiér to odmieta. „Úradnícka vláda by spôsobila len väčší chaos. Ostaneme do predčasných volieb vo svojich funkciách, aby sme zabezpečili napríklad aj spĺňanie plánu obnovy,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko