Na hlavný obsah

Na Slovensku prešli výcvikom asi štyri stovky ukrajinských vojakov

Výcvik bude pokračovať podľa potrieb Ukrajiny.

Na Slovensku prešli výcvikom asi štyri stovky ukrajinských vojakov
Na snímke je výcvik ukrajinských vojakov. Foto: RTVS

Na Slovensku prešli výcvikom stovky ukrajinských vojakov. Získali skúsenosti, ktoré použijú v boji proti ruským okupantom. Výcviková misia bude pokračovať, a vyvíjať sa podľa potrieb Ukrajiny.

Rozhodnutie, že Slovensko bude trénovať ukrajinských vojakov, padlo ešte koncom minulého roka na Európskej rade. Do misie sa zapojilo 24 členských štátov Únie. Rezort obrany nám vo výcvikovom stredisku nakrúcať nepovolil kvôli bezpečnosti a zachovaní anonymity ukrajinských vojakov. Na Slovensku ich doteraz absolvovalo výcvik približne 400.

„Je to výhodné pre obidve strany, lebo toho výcviku sa zúčastňujú aj veľmi skúsení vojaci priamo z bojov a od nich zase preberáme skúsenosti my. Oni nás informujú o tom akým spôsobom Rusko vedie útočné vojny,“ uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Výcviku ukrajinských vojakov na Slovensku sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Ukrajinskí vojaci u nás získavajú spôsobilosti, ktoré by sa doma nenaučili. Primárne sa zameriavajú na taktiku, či výcvik delostrelcov. „Používania húfnic Zuzana, alebo iného výcviku, ktorý im môžeme poskytnúť, či už je to odstraňovanie výbušných nástražných systémov alebo podobne,“ dodal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

Kremeľ už dávnejšie označil všetky podobné aktivity ako nepriateľské a dodal, že budú mať odozvu. Podľa bezpečnostného analytika sa takéto vyhrážky doteraz nenaplnili.

„Za rok vojny a vyhrážok propagandistov a politikov došlo k jednému incidentu medzi ruskou technikou a bezpilotným dronom nad Čiernym morom. Rusko rozhodne nestojí v tejto fáze situácie o nejaký konflikt so západom,“ skonštatoval bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Výcviková misia ukrajinských vojakov by mala trvať dva roky. Slovenské ministerstvo obrany plánuje poskytnúť výcvik zhruba 200 vojakom mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko