Na hlavný obsah

Naď podpísal medzivládnu dohodu s Ukrajinou o darovaní stíhačiek MiG-29

Informovala o tom hovorkyňa.

Naď podpísal medzivládnu dohodu s Ukrajinou o darovaní stíhačiek MiG-29
SR vláda uarus MiG 29 stíhačky Ukrajina BAX Vláda: Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 Na snímke zľava náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko a minister obrany SR Jaroslav Naď počas tlačovej konferencie po rokovaní Vlády SR k poslaniu stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu v Bratislave 17. marca 2023. Foto: TASR

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď podpísal v piatok (17. 3.) s veľvyslancom Ukrajiny na Slovensku Myroslavom Kastranom medzivládnu dohodu. Týka sa darovania stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

Hovorkyňa priblížila, že Slovensko daruje 13 stíhačiek MiG-29 a dva kusy odpaľovacích zariadení protilietadlového raketového systému Kub. Tiež systém riadenia a prislúchajúce náhradné dielce a rakety.

„Slovensko dnes vysiela jasný signál, že stojí na správnej strane histórie. Najväčšou hodnotou je ľudský život, preto verím, že sa ich vďaka slovenskej technike podarí ochrániť čo najviac,“ uviedol Naď.

Dohoda medzi vládou SR a Kabinetom ministrov Ukrajiny o darovaní vojenského materiálu zodpovedá podľa Kakaščíkovej záujmom zahraničnej politiky Slovenska.

„Je vypracovaný v súlade s právnym poriadkom SR, všeobecnými zásadami medzinárodného práva, ako aj záväzkami SR vyplývajúcimi z iných medzinárodných dokumentov,“ podotkla.
Darovanie stíhačiek Mig-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub na Ukrajinu schválila v piatok dočasne poverená vláda.

Medzinárodnú dohodu podľa Hegera schválila vláda jednohlasne. Premiér deklaroval, že o darovaní techniky rozhodol kabinet v súlade s Ústavou SR.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Reakcia Ukrajiny

Ukrajina poďakovala v piatok Slovensku za prísľub poslať 13 bojových lietadiel Kyjevu, ktorý nalieha na svojich západných spojencov, aby dodali jeho ozbrojeným silám stíhačky s cieľom poraziť Rusko, informovala o tom agentúra AFP.

„Ukrajinskí anjel sú pripravení brániť dobro a potrestať zlo. Potrebujú však krídla,“ napísal na sociálnej sieti ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

„Stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany Kub nám pomôžu efektívne brániť naše nebo,“ dodal.

Migom sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko