Na hlavný obsah

Novinka na slovenských cestách. Ako dopadlo testovanie predného brzdového svetla?

Záujem oň prejavili aj v zahraničí.

Novinka na slovenských cestách. Ako dopadlo testovanie predného brzdového svetla?
Auto s predným brzdovým svetlom. Foto: RTVS

Novinku zo slovenských ciest chcú mať aj iné krajiny. Na západnom Slovensku testujú pilotne v reálnej premávke predné brzdové svetlo. Namontované ho má 3 000 áut. Aké sú prvé výsledky? Prezradí reportáž.

Keď šofér šliapne na brzdu, na prednej časti auta sa rozsvieti zelené svetlo. Namontované je na osobných autách, autobusoch či taxíkoch. Má znížiť nehodovosť na cestách. Štáb RTVS oslovil chodcov v Trenčíne, predné brzdové svetlo vnímajú pozitívne. Uvítali by, ak by ho využívalo viac vodičov.

Svetlo testujú pol roka v Trenčianskom a Žilinskom kraji. „Chceme takýmto spôsobom pomôcť tomuto nádhernému projektu. Keď zachráni čo i len niekoľko životov, majetky, bude veľkým prínosom,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška.

Novinke na slovenských cestách sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktori Peter Mútňan a Dominika Kusá:

Odborníci vypracovali po rozhovoroch s vodičmi prvé výsledky. Opierajú sa o dopravno-sociologický prieskum. „Až viac ako tri štvrtiny vodičov malo pozitívny názor na predné brzdové svetlo. Boli by radi, keby sa príjme do legislatívy v budúcnosti. Negatívnych názorov je ozaj málo,“ priblížil Kristián Čulík z Katedry cestnej a mestskej dopravy Žilinskej univerzity.

„Myslím si, že toto by malo byť povinnou súčasťou už nových vozidiel. Samotné automobilky by mali mať k dispozícii potrebnú legislatívu,“ uviedol motoristický novinár Václav Lipavský.

Inšpirujú sa aj v zahraničí

O montáž prejavilo záujem množstvo vodičov, takpovediac cezpoľných museli odmietnuť. Projekt zaujal aj Talianov. Do Trenčína prišli po know-how.

„Treba pogratulovať vašej spoločnosti, že bola prvou ktorá realizuje takýto úžasný projekt. Čo sa týka regiónu Ancona, kde sa bude realizovať projekt v Taliansku, v porovnaní s Trenčínom ide o veľmi podobné regióny s približne rovnakou populáciou,“ povedal Gianandrea Eroli, projektový manažér z Talianska.

V Taliansku začnú predné brzdové svetlo skúšať v septembri. V rovnakom čase sa u nás pilotný projekt ukončí. Finálne výsledky budú známe v novembri. Ak budú kladné, očakáva sa, že sa zelený pásik stane súčasťou áut vo viacerých krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko