Na hlavný obsah

Obyvateľka Moskvy zrejme finančne pomáhala Ukrajine, vyšetrujú ju pre vlastizradu

Hrozí jej 12 až 20 rokov väzenia.

Obyvateľka Moskvy zrejme finančne pomáhala Ukrajine, vyšetrujú ju pre vlastizradu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TAR/AP

V Rusku zadržali obyvateľku Moskvy, ktorá zrejme finančne pomáhala ukrajinskej armáde. Informovala o tom v sobotu (4. 3.) podľa agentúr Interfax tajná služba FSB. So ženou začali trestné konanie pre podozrenie z vlastizrady.

Žiadne podrobnosti o žene FSB nezverejnila. Uviedla, že ju príslušníci tajnej služby zadržali v Moskve pri pokuse opustiť Ruskú federáciu. Súd ju poslal na dva mesiace do väzby. Podľa ruských zákonov hrozí za vlastizradu odňatie slobody na 12 až 20 rokov.

Portál Meduza uviedol, že podľa aktivistov za ľudské práva zo združenia Prvé oddelenie, ktoré zastupuje napríklad väzneného novinára Ivana Safronova, ide o prvý známy prípad, keď finančná pomoc Ukrajine bola príčinou začatia trestného konania pre podozrenie z vlastizrady.

Za minulý rok bolo pre podozrenie z tohto trestného činu v Rusku zadržaných najmenej 20 ľudí a súdy vyniesli jedenásť rozsudkov.

Prípady vlastizrady sú utajované a súdne procesy sa konajú za zatvorenými dverami. Verejnosť sa o nich často dozvie až po tom, čo padne rozsudok.

Dievča zostáva v detskom domove

Dvanásťročné dievča z Ruska, ktoré vlani na jar na hodine výtvarnej výchovy nakreslilo protivojnový obrázok, zostáva v detskom domove napriek tomu, že jej otca už z vyšetrovacej väzby prepustili do domáceho väzenia.

Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na vyjadrenie detského domova v meste Jefremov pre web 7×7 z Tulskej oblasti. Príslušná úradníčka naliehala na novinára, aby médiá prestali o tejto kauze písať.

Po tom, ako Maša Moskaľovová na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát a zverejnila aj protivojnové príspevky na internete, jej otca Alexeja stíhajú pre podozrenie z opakovanej diskreditácie ruskej armády.

Moskaľov je samoživiteľ. S dcérou žijú v Tulskej oblasti v centre európskej časti Ruskej federácie.

Po jeho zadržaní a vzatí do vyšetrovacej väzby úrady jeho dcéru Mašu poslali do detského domova.

Podľa ruskej tlače Komisia pre záležitosti mladistvých sa obrátila na súd so žiadosťou o obmedzenie rodičovských práv Alexeja Moskaľova.

Jeho právnik Vladimir Bilijenko pre BBC povedal, že o tejto žiadosti vie len neoficiálne. Informoval však, že v súvislosti s vývojom v kauze podal v mene svojho mandanta a jeho dcéry odvolanie na generálnu prokuratúru a na úrad ombudsmana pre ľudské práva.

Bilijenko dostal, že Moskaľov je momentálne doma sám, nemá doma žiadne potraviny a nikto, okrem jeho dcéry, mu ich ani nemôže doniesť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet