Na hlavný obsah

Po páde komunizmu sa na Slovensku rozmohol organizovaný zločin

Stred ovládal Mikuláš Černák.

Po páde komunizmu sa na Slovensku rozmohol organizovaný zločin
Na snímke jeden z najznámejších bosov slovenského podsvetia Mikuláš Černák Foto: RTVS

Mikulášovi Černákovi uplynie v apríli 25 rokov, ktoré si odsedel z doživotného trestu. Jeden z najznámejších bosov slovenského podsvetia môže podľa zákona požiadať o podmienečné prepustenie. Doteraz tak urobilo sedem zo 61 na doživotie odsúdených väzňov. Na slobodu sa zatiaľ nikto z nich nedostal.

Po páde komunizmu sa na Slovensku rozmohol organizovaný zločin, stred ovládal Mikuláš Černák.

“Černák je produktom svojej doby. Vyšiel z úplne štandardných bežných pomerov. Nebol ani najlepší, ani najhorší. Nemyslím si, že bez pochopenia toho času, v ktorom vyrastal je možné pochopiť to, čo sa s ním neskôr stalo,“ uviedol Radovan Bránik, bezpečnostný analytik.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Miroslava Ščobíková:

Černák a jeho skupina pôsobili v slovenskom podsvetí pomerne krátko. V roku 1997 sa na polícii sám prihlásil. Od vtedy je s výnimkou pár týždňov za mrežami do dnes. Počas prvých rokov vo väzení porušovanie zákona popieral.

Černák sa po rokoch prežitých vo väznici rozhodol prelomiť mlčanie a začal spolupracovať. Priznal sa takmer k dvom desiatkam skutkov, z ktorých bola väčšina vrážd.

“V roku 2014 nastal veľký zlom a na Slovensku, máme bosa bosov, ktorý je ochotný o celej tej činnosti rozprávať, čo je asi veľká výnimka v rámci celosvetového poznania fungovania podsvetia alebo OZ,“ dodal Ján Petrovič, novinár portálu Aktuality.sk.

V apríli uplynie 25 rokov, kedy má Černák možnosť žiadať o podmienečné prepustenie.

Ak Černák teraz nepožiada o podmienečné prepustenie, môže tak urobiť kedykoľvek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko