Na hlavný obsah

Pospíme si o hodinu menej. V noci zo soboty na nedeľu sa posúva čas dopredu

Viaceré európske štáty prechádzajú na letný čas.

Pospíme si o hodinu menej. V noci zo soboty na nedeľu sa posúva čas dopredu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V nedeľu (26. 3.) začne na Slovensku – podobne ako vo viacerých európskych štátoch – platiť letný čas. O 2.00 h stredoeurópskeho času (SEČ) sa hodinky posunú o hodinu dopredu na 3.00 h stredoeurópskeho letného času (SELČ). Noc zo soboty (25. 3.) na nedeľu tak bude o hodinu kratšia.

Posun času prinesie viac svetla vo večerných hodinách. Napríklad v Bratislave v sobotu vyšlo slnko ráno o 5.45 h SEČ a zapadne o 18.11 h SEČ. V nedeľu vyjde o 6.43 h SELČ a zapadne o 19.12 h SELČ.

Práve efektívnejšie využívanie denného svetla v letnom období je hlavným dôvodom, prečo sa letný čas uplatňuje – v angličtine sa označuje termínom Daylight Saving Time (DST, čas šetriaci denné svetlo).

Na Slovensku tak po 19.00 h zapadá slnko od konca marca až do polovice septembra, teda takmer pol roka (napr. v Bratislave 173 dní). Bez letného času, teda pri celoročnom štandardnom stredoeurópskom čase, by obdobie so slnečným svitom po 19.00 h trvalo o dva mesiace menej (113 dní).

Pôvodným motívom pre zavedenie letného času boli energetické úspory. Prechodne ho niektoré krajiny využívali počas prvej i druhej svetovej vojny. V súčasnej podobe letný čas ako prvé zaviedlo v roku 1976 Francúzsko, v Československu začal platiť od roku 1979, pričom dôvodom bola tiež energetická kríza.

Letný čas sa začínal v prvú aprílovú sobotu o polnoci (od roku 1981 už počas posledného marcového víkendu), končil sa potom počas posledného septembrového víkendu v noci zo soboty na nedeľu.

Diskusie o zrušení letného času

Od roku 1996 Európska komisia (EK) predĺžila obdobie letného času každoročne až do posledného októbrového víkendu. Posúvanie hodiniek sa tiež ustálilo na druhej hodine v noci, pretože v tomto čase najmenej ovplyvňuje dopravu.

Už od svojho zavedenia mal letný čas aj odporcov. Viaceré občianske i politické iniciatívy žiadali jeho zrušenie, pričom uvádzali najmä zdravotné dôvody či negatívny vplyv na koncentráciu.

Na základe verejného prieskumu navrhla EK, aby sa sezónna zmena času uskutočnila naposledy v roku 2021. Európsky parlament tento návrh schválil 29. marca 2019 s tým, že sa európske štáty dohodnú, ktoré časové pásmo si nechajú celoročne. Vzhľadom na problémy ako brexit či pandémia covidu sa diskusia o téme zatiaľ odložila.

Letný čas sa tento rok skončí v noci z piatka 29. októbra na sobotu 29. októbra, keď sa hodinky posunú opäť z 3.00 h SELČ na 2.00 h. SEČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko