Na hlavný obsah

Prednostu železničnej stanice v Grécku v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov vzali do väzby

Mužovi hrozí desať rokov väzenia až doživotie.

Prednostu železničnej stanice v Grécku v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov vzali do väzby
Na snímke miesto zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka. Foto: TASR/AP

Prednostu železničnej stanice gréckeho mesta Larisa, ktorý čelí obvineniu zo zlyhania, ktoré viedlo k utorkovému (28. 2.) tragickému vlakovému nešťastiu v strednom Grécku, vzali do väzby, píše agentúra AFP. V prípade odsúdenia mužovi podľa nej hrozí desať rokov väzenia až doživotie.

Päťdesiatdeväťročný muž, ktorý čelí obvineniu zo zabitia z nedbanlivosti, v nedeľu (5. 3.) pred súdom priznal zodpovednosť za čelnú zrážku osobného a nákladného vlaku, pri ktorej zahynulo 57 ľudí a mnoho ďalších sa zranilo.

V osobnom vlaku idúcom z Atén do Solúnu cestovalo viac ako 350 osôb, mnoho z nich študentov, ktorí sa vracali z predĺženého víkendu. Grécke médiá uviedli, že prednosta na svoju pozíciu nastúpil po polročnom školení, ktoré sa skončilo tento rok v januári.

Predtým bol úradníkom na ministerstve školstva, pri železnici pracoval už pred rokom 2011. Zadržali ho už 1. marca, teda krátko po zrážke.

Web eKathimerini píše, že muž, ktorý nezabránil tomu, že na rovnakú koľaj vyšiel nákladný vlak idúci na juh a osobný vlak smerujúci na sever, čo viedlo k najsmrteľnejšiemu vlakovému nešťastiu v Grécku, čelí obvineniu z ohrozenia bezpečnosti v doprave a niekoľkonásobnému usmrteniu z nedbanlivosti a ublíženia na zdraví. Práve v prvom bode mu podľa portálu hrozí až doživotné väzenie.

Jeho právnik novinárom oznámil, že vzatie jeho klienta do väzby vzhľadom na závažnosť prípadu očakávali. Dodal, že dotyčný je zdrvený a že sudcovi povedal pravdu. Vo štvrtok (2. 3.) uviedol, že jeho klient prevzal zodpovednosť „úmernú jeho osobe“, ale v hre boli aj ďalšie faktory bez toho, aby ich bližšie špecifikoval.

Staré trate a nedostatok personálu

Grécki odborári, ktorí v krajine vyvolali sériu štrajkov, poukazujú na to, že problém je systémový a upozorňovali, že zabezpečenie na železnici je nedostatočné, železničná sieť schátrala a že je obvyklý nedostatok personálu.

Tragédia v Grécku vyvolala vlnu pobúrenia a protesty. V nedeľu hlásili strety medzi políciou a demonštrantmi v Aténach, kde podľa odhadov polície vyšlo do ulíc asi 12-tisíc ľudí. Niektorí demonštranti zapaľovali odpadkové koše a hádzali zápalné fľaše. Polícia použila slzotvorný plyn a zábleskové granáty. 

Demonštranti tiež na pamiatku obetí nešťastia vypúšťali čierne balóniky, niektorí držali nápisy, na ktorých stálo „Preč s vládou zabijakov,“ píše web BBC. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis požiadal rodiny obetí vlakového nešťastia o odpustenie a uznal, že podiel na tragédii nesie štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet