Na hlavný obsah

V pondelok zastropovali ceny niektorých potravín. Zoznamy produktov zverejnilo zatiaľ šesť z ôsmich reťazcov

Iniciatívu kritizujú potravinári.

V pondelok zastropovali ceny niektorých potravín. Zoznamy produktov zverejnilo zatiaľ šesť z ôsmich reťazcov
Ilustračná snímka.

Rezort pôdohospodárstva sa v piatok (17. 3.) dohodol so zástupcami ôsmich obchodných reťazcov na zastropovaní cien až 400 individuálnych potravín. Fixné ceny pre vybrané položky majú platiť najbližšie tri mesiace.

Do iniciatívy, ktorá začala platiť od pondelka (20. 3.), sa zapojili reťazce Billa, CBA, Coop Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Terno, Tesco.

Prvým z reťazcov, ktorý zverejnil zoznam potravín s garantovanými cenami, je Billa. V zozname sa nachádzajú potraviny ako vajcia, pečivo, mliečne výrobky, mäso či balené nápoje.

Najbližšie tri mesiace na pultoch tohto reťazca nájdete napríklad rožky za 0,14 eura, liter 1,5-percentného mlieka za 0,85 eura, 250-gramovú tehličku masla za 3,29 eura alebo liter slnečnicového oleja za 2,49 eura.

Na zoznam sa okrem potravín dostal aj toaletný papier. Kompletný prehľad zastropovaných cien si môžete pozrieť na internetovej stránke reťazca na tomto odkaze.

Na zozname je aj alkohol

Druhým z ôsmich reťazcov, ktorý zverejnil zastropovaný sortiment, je aj Kaufland. Svoj zoznam zverejnili na svojej internetovej stránke. Je na ňom až 105 položiek. Podobne, ako v predchádzajúcom zozname, zoznam obsahuje položky ako pečivo, mliečne výrobky a mäso. Nachádzajú sa na ňom aj trvanlivé potraviny, strukoviny, cestoviny a ryža, ale aj alkoholické nápoje.

Napríklad za dvojkilové balenie jabĺk najbližšie tri mesiace zaplatíte 1,69 eura, liter repkového oleja za 3,19 eura, za kus multicereálnej kaizerky 0,16 eura alebo za 250-gramovú tehličku masla 2,79 eura. Celý zoznam nájdete na tejto webovej stránke.

Tretím reťazcom, ktorý zverejnil zoznam potravín so zastropovanými cenami je Terno. Liter 1,5-percentného mlieka bude najbližšie tri mesiace stáť 1,49 eura, kilo guľatozrnnej ryže 1,99 eura či liter slnečnicového oleja 2,79 eura. Na zoznam sa dostali aj rôzne druhy šunky, syrov či sladených nápojov a džúsov. Celý zoznam si viete pozrieť na facebookovej stránke reťazca.

Téme sa venovali aj redaktorky RTVS Barbora Šišoláková a Lucia Hamran Kollárová:

Ďalším reťazcom, ktorý zverejnil svoj zoznam potravín, je Labaš. „Cieľom bolo obsiahnuť takmer celý tovarový strom, aby zákazník mohol pri každodennom nákupe ušetriť takmer na všetkých položkách,“ uviedol na svojej webovej stránke.

Na zoznam sa teda dostalo pečivo, mliečne výrobky, cestoviny či strukoviny. Cereálnu kaiserku nájdete v tomto reťazci najbližší štvrťrok za 0,18 eura, kilo kryštálového cukru za 1,39 eura, 250-gramový jemný tvaroh za 1,55 eura alebo liter slnečnicového oleja za 2,89 eura. Celý zoznam 63 položiek nájdete na stránke reťazca.

Garantujú aj cenu kávy a mrazených jedál

Reťazec Lidl na svoj zoznam, ktorý spolu obsahuje 48 produktov, garantuje cenu pečiva, mrazených jedál, čajov alebo kávy. Na zozname však zákazníci nájdu aj výber vína, tofu či cereálie.

Šiesty reťazec, Coop Jednota, na zozname uvádza mliečne výrobky, múku, ryžu, rožky, ale aj mäsové výrobky. Podobne ako pri ostatných reťazcoch nechýbajú ani alkoholické nápoje. List 50 produktov, ktorých cenu bude reťazec najbližšie tri mesiace garantovať, nájdete na jeho webe.

Potravinári iniciatívu kritizujú

Potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore a Únii potravinárov Slovenska dohodu rezortu s obchodnými reťazcami kritizujú. Hodnotia ju ako podraz voči slovenským výrobcom potravín.

„Dohodnúť sa na zastropovaní cien bez korektnej a odbornej diskusie s potravinármi nemá s dobrými vzťahmi absolútne nič spoločné,“ uvádza sa v spoločnom stanovisku potravinárov.

Stanovenie stropu cien pri vybraných potravinách môže byť podľa nich diskutabilné z hľadiska možného porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika