Na hlavný obsah

Škola v Prešove má problémy so statikou. Pre pád omietky zastavili výučbu v jednom pavilóne

Statik vážnejší problém nevidí.

V škole na Bajkalskej ulici v Prešove prestali využívať jeden pavilón. V triede počas vyučovania spadla zo stropu časť omietky, deti však nezasiahla. Problémom môže byť nestabilné podložie. Aktuálne sa čaká na výsledky statického a geologického posúdenia.

„Našťastie sa nič nestalo, pretože to bolo v zadných priestoroch, v podstate spadla na nábytok. Pre bezpečnosť sme celý pavilón B premiestnili do náhradných priestorov, kde úplne štandardne beží výchovno-vzdelávací proces,“ vysvetlila riaditeľka ZŠ Slávka Dudinská.

„Preto, že sa niekde na podloží budova jemne hýbe, tak dochádza k opadávaniu omietky zo stropu. Vyzerá to tak, že buď je tam nejaký problém s kanalizáciou, alebo je tam problém so spodnými vodami, ktoré nám spôsobili pohyb podložia pod základmi,“ priblížil primátor Prešova František Oľha.

Situácii v prešovskej škole sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Mesto dalo urobiť statické aj geologické posúdenia. „Ide zjavne o stav, ktorý nevznikol z večera do rána, ale pravdepodobne dlhodobým zanedbávaním. K takýmto situáciám by nemalo dochádzať a mesto by malo mať základný pasport budov,“ uviedol Marián Damankoš, člen rady školy.

Podľa statika by však v škole nemal byť vážnejší problém. „Škola ako celok nie je nebezpečná, čiže tam iba ten pavilón, kde opadla omietka, treba skontrolovať,“ povedal statik Jozef Polák. Škola aj podala niekoľko projektov. Chce opraviť napríklad podlahy.

K zhoršeniu situácie v škole prispieva aj to, že zateká strecha. Na tej sú momentálne fotovoltaické panely. „Musíme dať dole elektráreň, nájsť nejaké zdroje na opravu strechy a následne sa rozhodneme, či budeme pokračovať v prevádzke, alebo nájdeme nejaké iné miesto,“ dodal Oľha.

Výsledky statického a geologického posúdenia by mali mať na budúci týždeň. Potom rozhodnú, ako ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny