Na hlavný obsah

Slováci siahajú po lacnejších potravinách. Slovenské výrobky nemôžu konkurovať zahraničným

Vyplýva to prieskumu.

Slováci siahajú po lacnejších potravinách. Slovenské výrobky nemôžu konkurovať zahraničným
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Skokové zdražovanie potravín potlačilo solidaritu s domácimi výrobcami. Slováci dávajú prednosť lacnejšiemu tovaru. To, že je zo zahraničia, im neprekáža. Spotrebiteľské správanie Slovákov sa od vlaňajšieho roku zmenilo. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje zahraničné obchodné reťazce.

„Ľudia nakupovali menej, ale chodili do obchodov častejšie. Rovnako bol väčší príklon k privátnym značkám, k akciovým ponukám. Pri akciových ponukách sme videli, že ľudia sa pri niektorých typických, ako napríklad maslo, aj predzásobovali,“ priblížil predseda SAMO Martin Krajčovič.

Za čo najnižší obnos peňazí, chcú Slováci nakúpiť čo najviac potravín. A tak solidárnosť so slovenskými výrobcami ide bokom. „Inflácia spôsobuje to, že zákazník je výrazne orientovaný na cenu. To spôsobuje nízku konkurencieschopnosť slovenskej produkcie,“ spresnil Krajčovič.

Zmene spotrebiteľského správania Slovákov sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Potravinárska komora Slovenska (PKS) už pred rokmi pomenovala príčinu, pre ktorú naši výrobcovia nedokážu konkurovať zahraničným. „Dlhodobo ide do slovenského potravinárstva veľmi málo finančných prostriedkov, čo má za následok výšku potravinárskeho dlhu v technológiách až do výšky jednej miliardy eur,“ vysvetlila riaditeľka PKS Jana Venhartová.

Ministerstvo pôdohospodárstva neustále opakuje, že sa investičný dlh u potravinárov chystá riešiť. Kým sa peniaze na nákup moderných technológií nedostanú k výrobcom slovenských potravín, cenovo nebudú pre zákazníkov zaujímavé.

Zlacnenie niektorých potravín spôsobil pokles ich cien na medzinárodných burzách. Postupne klesajú ceny jedlého oleja, cukru, mliečnych výrobkov, syrov alebo aj masla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika