Na hlavný obsah

SPP chce v Drahovciach vybudovať veterný park. Narazil na odpor obyvateľov

Obávajú sa hluku, vibrácií a zásahu do krajiny.

SPP chce v Drahovciach vybudovať veterný park. Narazil na odpor obyvateľov
SPP chce v Drahovciach pri Piešťanoch postaviť veterný park. Foto: RTVS

SPP chce v Drahovciach pri Piešťanoch postaviť veterný park. Pripojiť naň by sa mohli tisíce domácností. Proti sú však obyvatelia okolitých obcí, obávajú sa hluku, vibrácií a výrazného zásahu do krajiny. Zamietavé stanovisko dali aj ornitológovia.

Veternú turbínu bude mať najbližšie k domu Michal Nádaský. On aj ďalších dvetisíc ľudí podpísali petíciu proti výstavbe.

„Tých približne 200 metrov vysoká elektráreň, v počte sedem kusov, ktoré výrazne opticky znehodnotia krajinu,“ uviedol Nádaský.

Plánovanému veternému parku v Drahovciach sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Miestni argumentujú, že už teraz žijú v lokalite, ktorá je skúšaná. Nechcú aby im pri pohľade z okna k chladiacim vežiam z atómovej elektrárne pribudli aj turbíny. Tie majú byť ešte vyššie ako veže.

Plynári hovoria o snahe dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. „Plánovaný počet turbín je sedem, ročne vyrobia 105 GWh. Čo na počet zásobovaných domácností je 40-tisíc domácností,“ informoval riaditeľ divízie rozvoja podnikania SPP Rastislav Nemec.

Obávajú sa ohrozenia prírody

Obyvatelia okolitých obcí ďalej poukazujú na to, že turbíny majú vyrásť na najúrodnejšej pôde, čím ju trvalo znehodnotia. Plynári argumentujú, že pôdu pod rotorom bude možné využívať aktuálnym spôsobom. Zásadne proti výstavbe sú ornitológovia. Ohrození budú najmä sokol rároh a orol kráľovský.

„Ak by sa mala vybrať nevhodnejšia lokalita, tak by sa nevybrala. Je to miesto priamo v migračnom koridore vtáctva. Bude tam dochádzať ku kolíziám,“ uviedol ornitológ Jozef Ridzoň.

„Počítame aj s technológiami, ktoré budú predchádzať kolíziám s vtáctvom. Majú detekčné schopnosti,“ skonštatoval Nemec.

Projekt podlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Tému riešili aj na obecnom zastupiteľstve v Drahovciach, kde prerokovali pripomienky občanov. Žiadajú doplniť informácie, napríklad akustickú štúdiu.

„Prijali sme uznesenie ktoré posielame na ministerstvo životného prostredia, keďže je posledný možný deň na vyjadrenie, máme tam pripomienky, chceme niečo doplniť. Naše stanovisko terajšie je úplne nepodstatné, u nás je podstatná zmena územného plánu,“ tvrdí starosta Drahoviec Miroslav Ledecký.

Poslanci najbližšie rokovať o zmene územného plánu nebudú. Chcú sa detailne oboznámiť s projektom. V hre je aj referendum k tejto problematike. Iniciátori petície zase plánujú lobovať za stopku pre výstavbu turbín u vlastníka pozemkov, Biskupského úradu v Nitre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny