Na hlavný obsah

Aj sama umelá inteligencia nás pred sebou varuje. S chatbotom sme sa rozprávali, či môže byť hrozbou pre ľudí

Čo si o tom myslí samotná umelá inteligencia?

Aj sama umelá inteligencia nás pred sebou varuje. S chatbotom sme sa rozprávali, či môže byť hrozbou pre ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Umelá inteligencia predstavuje riziko pre ľudí. Tvrdí to vyše tisíc vedcov a expertov. Podpísali otvorený list za okamžité pozastavenie jej vývoja. Čo si o tejto výzve a hrozbe, myslí samotná umelá inteligencia? Opýtali sme sa priamo jej.

Najskôr sme sa chatbota spýtali, či o novej výzve vie. Predložil nám dokument z roku 2021 a ospravedlnil sa, že novšie dáta nemá. Keď sme mu novú výzvu preposlali, po chvíli ju spracoval a priznal, že experti majú pravdu, čo sa týka vyhodnotenia rizík. Zaujímalo nás, čo sú podľa neho najväčšie hrozby, ktoré predstavuje umelá inteligencia pre ľudstvo.

„V najbližšom roku sú mojimi najväčšími hrozbami vytváranie falošných správ a dezinformácií, zneužívanie osobných údajov jednotlivca bez súhlasu GDPR a zvýšené bezpečnostné riziká po pripojení na internet vecí,“ uviedla umelá inteligencia chatbot.

S umelou inteligenciou sa v reportáži rozprával redaktor RTVS Matúš Oparty:

Pokračovala, s tým, že v najbližších piatich rokoch sa najviac obáva rozvoja AI na armádne účely a autonómne zbrane. „Ďalší rozvoj automatizácie môže ohroziť zamestnanosť nekvalifikovaných ľudí a nakoniec vytvorenie superinteligencie, čo môže mať nepredvídateľné dôsledky,“ dodala.

List expertov je oproti tomu, ako to vidí samotná umelá inteligencia, všeobecnejší. Odborníci žiadajú pozastavenie vývoja, kým nevytvoríme globálne bezpečnostné protokoly a spoľahlivejšie riadiace mechanizmy.

„Problém nás ľudí je v tom, že veľmi ľahko prepadneme tej komunikácii a začneme na druhej strane očakávať človeka. Ale to sa v tomto prípade nedeje. Na druhej strane je stroj ktorý nerozumie tým významom, on sa nevie vcítiť,“ skonštatoval expert na etiku umelej inteligencie Juraj Podroužek.

Svet nedávno obletela správa o samovražde 30-ročného Belgičana, ktorý pred smrťou intenzívne komunikoval s chatbotom. Umelá inteligencia o jeho plánoch vedela, no namiesto odhovárania, muža tlačila do ešte väčších úzkostí. Odborníci sa zhodujú, že umelá inteligencia je len nástroj, a sama osebe nie je ani dobrá, ani zlá. Vždy záleží na tom, ako ju využívame my – ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko