Na hlavný obsah

V Bratislave protestovali za mier rôzne skupiny, prívrženci Ruska aj Ukrajiny

Polícia prijala mimoriadne opatrenia.

V Bratislave protestovali za mier rôzne skupiny, prívrženci Ruska aj Ukrajiny
Protest pred Prezidentským palácom v Bratislave. Foto: RTVS

Od besnenia a krviprelievania v ukrajinskej Buči uplynie rok. Pri tejto príležitosti si pamiatku obetí uctili viaceré iniciatívy. Zišli sa na viacerých miestach v Bratislave. Účastníci rôznych pochodov mali odlišné názory na riešenie situácie na Ukrajine. Polícia preto prijala mimoriadne preventívne opatrenia.

Autentické zábery z miesta tragédie, predmety so stopami stále trvajúcej vojny aj desiatky sviečok. Takto to popoludní vyzeralo pred ukrajinskou ambasádou v hlavnom meste. „Hlavným cieľom je priblížiť slovenskej verejnosti alebo pripomenúť, že kto je agresor a kto je obeť,“ uviedol Marek Kapusta z iniciatívy Mier Ukrajine.

Protesty a pochody za mier sledoval aj redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Iniciatíva si takýmto spôsobom uctila nielen obete tragédie, ktorá sa stala takto pred rokom v Buči, ale všetky obete vojny na Ukrajine. „To všetko sa deje nie pre to, že na Ukrajinu idú zbrane, ani pre to, že ďalej prosíme o zbrane. Ale všetko sa to deje pre to, že Rusko prišlo a zabíja ľudí,“ zdôraznila Daria z iniciatívy Mier Ukrajine.

„Chápem, že všetci ľudia chcú, aby táto vojna skončila, aby bol mier, aby sme sa vrátili k normálnemu život, ale za to obeť nemôže. V prvom rade za to môže agresor a jeho treba vyzývať, aby ukončil vojnové aktivity a aby sa stiahol,“ dodal Kapusta.

Rozličné názory. Rovnaký cieľ?

Priamo pred ukrajinskú ambasádu si prišli obete uctiť aj ľudia z iniciatívy Matky za mier. Síce po mieri takisto volajú, ale názor na jeho riešenie majú iný. „Slovenský národ nemá posielať tanky alebo podporovať túto vojnu. Má využiť svoju geopolitickú polohu na to, aby vyjednávalo mier,“ povedal účastníčka pochodu z iniciatívy Matky za mier.

Matky za mier a jej prívrženci sa presunuli aj pred veľvyslanectvo Ruskej federácie. Nechcú, aby sa za mier bojovalo, ale aby sa o mieri rokovalo.

„Slovo je slovo, vojna je vojna, mier je mier. Ten, kto deklaruje, že je za mier, to ešte neznamená, že zároveň je na strane pravdy a faktov. V otázke vojny a mieru, v otázke spravodlivosti, v otázke toho, kto je obeť, kto je páchateľ, kto je agresor, neexistuje žiadny stred. Ste buď na jednej strane barikády, alebo na druhej strany barikády,“ vysvetlila sociologička Silvia Porubänová.

Stretnutie ľudí s rozdielnymi názormi na mierové riešenia vyhodnotila polícia ako rizikové. Do ulíc preto nasadila aj antikonfliktné tímy. Emócie môže vybičovať napríklad presviedčanie o vlastnej pravde, ale aj šírenie dezinformácií.

Podľa analytika Daniela Mila nie je náhoda, že ľudia s rozdielnymi názormi vyšli do ulíc v rovnaký deň a v rovnakom čase. Napriek tomu polícia na popoludňajších stretnutiach narušenie verejného poriadku nezaznamenala.

Stovky ľudí sa podvečer presunuli aj pred Prezidentský palác v Bratislave. Demonštrovali za mier na Ukrajine. Na jednom mieste v rovnakom čase sa zišli podporovatelia Ukrajiny, väčšinou však prišli prívrženci Ruska. Na poriadok dohliadala mestská aj štátna polícia. Okrem vulgarizmov ani tam vážnejšie konflikty nezaznamenala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko