Na hlavný obsah

V Košiciach a okolí vyčíňa žltačka. V detskej nemocnici dochádzajú lôžka

Žltačkou typu A je momentálne nakazených 178 pacientov.

doktorka vyšetruje detského pacienta
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

V Košiciach a okolí vyčíňa žltačka. Ohnisko nákazy je na Luniku IX. Ďalšie prepuklo v rómskej osade pri Moldave nad Bodvou. V detskej fakultnej nemocnici pre počet infikovaných dochádzajú lôžka. Hrozí reprofilizácia oddelení.

Žltačkou typu A sa momentálne nakazilo 178 pacientov, prevažne detí. Len v stredu (1. 3.) prijali na detskej infektológii osem pacientov, troch z nich prepustili. Dokopy tu leží až 26 detských pacientov s hepatitídou typu A. Detí stále pribúda.

Lekári upozorňujú, že ak sa situácia čo najskôr nevyrieši, budú musieť reprofilizovať oddelenie tak, ako to bolo pri koronavíruse.

„Máme 25-lôžkovú kapacitu, ale máme aj nejaké postele navyše. Určite bude problém s deťmi s inými diagnózami, pretože problém je aj na iných oddeleniach. Musia prevziať deti s inými infekčnými ochoreniami ako žltačka,“ hovorí Dana Hudáčková, primárka detského infekčného oddelenia.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Najviac prípadov ochorenia zaznamenali vo vekovej skupine päť- až deväťročných detí. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) preto nariadil v predškolských a školských zariadeniach povinnú dezinfekciu.

„Protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy zabezpečujú v súlade s platnou legislatívou. Osobám, ktoré sa s chorými kontaktovali, nariadili lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu, v prípade negatívnych výsledkov odberu krvi – vyšetrenie,“ informovala Veronika Tarkovská, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Košiciach.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Primátor Moldavy nad Bodvou sa o prepuknutí žltačky v osade dozvedel len nedávno. Tvrdí, že z RÚVZ ho doposiaľ nikto neinformoval.

„Doslova pokútnym spôsobom sme sa dozvedeli, že v našom meste prepukla žltačka. Tak sme si hneď nechali spraviť údaje zo ZŠ a z MŠ. Za jeden týždeň nám to z jedného prípadu skočilo na trinásť,“ uviedol Slavomír Borovský, primátor mesta Moldava nad Bodvou.

„Šíri sa stolicou, močom a pokiaľ nedôjde k umytiu rúk, tak môže kontaminovať druhého človeka alebo potraviny,“ priblížila Hudáčková.

Mesto preto okamžite dalo vydezinfikovať priestory bývalej polikliniky a zatvorilo komunitné centrum v rómskej osade. „Potrebujeme mať informáciu, kde a akým spôsobom sa to šíri,“ povedal Borovský.

Príznaky žltačky sa začínajú bolesťami hlavy a svalov. Až keď sa ochorenie naplno rozvinie, možno spozorovať zožltnutie pokožky. Najlepšia prevencia je preto dať sa proti hepatitíde typu A zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny