Na hlavný obsah

Zrážka ruskej stíhačky a amerického dronu bola pravdepodobne nezámerným činom Ruska, tvrdí Price

Blinken označil konanie ruskej strany za ľahkovážne.

Zrážka ruskej stíhačky a amerického dronu bola pravdepodobne nezámerným činom Ruska, tvrdí Price
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Foto: TASR/AP

Utorňajšia (14. 3.) zrážka ruskej stíhačky a amerického dronu nad Čiernym morom bola pravdepodobne nezámerným činom zo strany Ruska, povedal v stredu (15. 3.) hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Šéf diplomacie USA Antony Blinken označil konanie ruskej strany za ľahkovážne. Informovali o tom denník The Guardian a stanica Sky News.

„Čo môžem povedať veľmi jasne je, že to bolo ľahkovážne a riskantné konanie,“ povedal Blinken na tlačovej konferencii počas návštevy Etiópie. K motívu alebo zámeru tohto incidentu sa odmietol vyjadriť, uviedol však, že úrady ho vyšetrujú.

„Aktuálne to možno najlepšie hodnotiť tak, že to bolo pravdepodobne neúmyselné. Bol to pravdepodobne dôsledok hrubej nekompetentnosti zo strany jedného z ruských pilotov,“ povedal Price pre stanicu MSNBC.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu uviedol, že USA neberú do úvahy skutočnosť, že Rusko zaviedlo obmedzenia vo vzdušnom priestore v oblasti, kde letel americký dron, píše Sky News. Rusko na začiatku konfliktu na Ukrajine zaviedlo limity na lety nad oblasťou Čierneho mora a USA s tým podľa Lavrova oboznámili.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské stíhačky nemali žiaden fyzický kontakt s americkým dronom. A že jeho zrútenie do mora spôsobil príliš prudký manéver vykonaný operátormi stroja. Podľa Pentagónu ruská stíhačka Su-27 narazila do vrtule dronu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí tiež potvrdil, že existuje videozáznam z incidentu a že ministerstvo obrany rozhoduje, či ho zverejniť.

USA vymazali jeho softvér

Spojené štáty ešte pred zrútením dronu MQ-9 Reaper do Čierneho mora na diaľku vymazali jeho citlivý softvér. Zabránili tým, aby sa v prípade získania trosiek Rusko dostalo k tajným informáciám. V stredu o tom informuje portál americkej televízie CNN.

Kolízia amerického dronu s ruskou stíhačkou Su-27 nastala v utorok ráno krátko po 07.00 h. Dve ruské stíhačky vypustili pred dronom palivo a následne jedna z nich do neho narazila a poškodila mu vrtuľu. To donútilo americkú armádu nasmerovať dron do mora, pretože bol neovládateľný.

Tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev v stredu oznámil, že Rusko sa pokúsi vyloviť vrak dronu. Patrušev je bývalý šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), nástupkyne sovietskej KGB.

USA nemajú v Čiernom mori žiadne vojenské lode, uviedol ich predstaviteľ. Preto by boli akékoľvek pokusy o vytiahnutie dronu mimoriadne ťažké a časovo náročné.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že USA podnikli kroky na ochranu svojho „majetku“. „Samozrejme, nechceme, aby niekto okrem nás naň siahal rukami,“ zdôraznil Kirby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet