Na hlavný obsah

Falošný med smeruje aj na Slovensko. Takmer polovica dovážaného medu v EÚ javí známky pančovania

Potvrdili to kontroly európskych úradov.

Falošný med smeruje aj na Slovensko. Takmer polovica dovážaného medu v EÚ javí známky pančovania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na európsky trh prúdi falšovaný med z tretích krajín. Známky pančovania javí takmer polovica dovážaných medov. Vyplýva to z kontrol Európskeho úradu pre boj proti podvodom. Vo vzorkách z Číny, Ukrajiny, či Turecka objavili kukuričné a ryžové sirupy. Med z tretích krajín dovážame aj na Slovensko.

Kým počet včelstiev stúpa len pomaly, množstvo medu na trhu výrazne rastie. Aj to poukazovalo na možné falšovanie medu, podozrenia na európskom trhu potvrdili kontroly.

Z 320 vzoriek bolo 46 percent podozrivých z toho, že nespĺňa ustanovenia smernice o mede. Miera podozrenia bola značne vyššia oproti predchádzajúcim kontrolám z rokoch 2015 – 2017, keď kritériá na posúdenie pravosti mede nespĺňalo 14 percent analyzovaných vzoriek.

Falošným medom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„To, že veľká časť medu na vnútornom európskom trhu sú falzifikáty, sa vie už niekoľko rokov. Chýbali nám však analytické nástroje. Tie v súčasnosti používané nevedia odhaliť moderné spôsoby falšovania. Dodávatelia medu z tretích krajín využívali to, že sú technologicky o krok vpredu,“ skonštatoval odborník na včelárstvo Róbert Chlebo.

„Hovorí sa, že med je štvrtá najfalšovateľnejšia potravina. Hovorí to o tom, že je v tom veľký biznis, veľké peniaze,“ uviedol včelár z Devínskej Kobyly Dušan Dedinský.

Laik rozdiel nerozpozná

Med musíme dovážať aj na Slovensko. Napríklad v roku 2021 na do SR doviezol med za asi 7,5 milióna eur, najviac ho bolo z Ukrajiny, Moldavska, Česka, Poľska a tiež z Brazílie. Pravosť medu spoľahlivo odhalia len rozbory v moderných laboratóriách. Spotrebitelia na prvý pohľad nemajú šancu.

„Med, ktorý máte tekutý dva roky niekde na poličke určite nebude med. Možno niekedy bol, ale skôr je to kukuričný sirup a podobné náhrady,“ vysvetlil nitriansky včelár Marek Urban.

„Med, ktorý je falšovaný sirupmi, nie je zdravotne závadný, akurát neobsahuje biologicky aktívne látky. Jediný spôsob je kupovať med od ľudí, o ktorých vie, že chovajú včely a nemajú technológie na ich dodatočnú úpravu,“ podotkol Chlebo.

Na základe zistení z kontrol vyzýva Európska komisia členské štáty na cielené kontroly dovážaného medu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika