Na hlavný obsah

Osud nemocnice Rázsochy je stále neistý. Rezort financií navrhol vyradiť jej výstavbu z plánu obnovy

Neskôr tvrdil, že došlo k omylu a projekt pokračuje.

Osud nemocnice Rázsochy je stále neistý. Rezort financií navrhol vyradiť jej výstavbu z plánu obnovy
Na snímke stavba bratislavskej nemocnice Rázsochy. Foto: RTVS

Ministerstvo financií, ktoré vedie Eduard Heger, navrhlo vyradiť výstavbu nemocnice Rázsochy z plánu obnovy. Úrad vlády tvrdí, že je to omyl a projekt naďalej pokračuje.

Rezort financií odporučil, aby sa z európskych peňazí namiesto výstavby bratislavských Rázsoch nakúpila technika pre ostatné nemocnice.

„Aj v prípade, ak by sa podarilo postaviť hrubú stavbu a následne nájsť niekoľko stoviek miliónov eur na jej dokončenie a vybavenie, stále ostáva problém pracovnej sily,“ píše sa v návrhu zmeny plánu obnovy ministerstva financií.

Poverený minister financií Eduard Heger tvrdí, že pripomienka sa do návrhu zmeny plánu obnovy dostala omylom.

„Táto pripomienka bola chybou úradníka, ktorú uverejnili na Slov-lex. Preto premiér ako poverený minister stiahol túto pripomienku. Stavbu Rázsoch nezastavia a bude naďalej pokračovať podľa plánu,“ uviedol hovorca povereného predsedu vlády Matej Neumann.

Téme výstavby nemocnice sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Rezort financií pritom o pripomienke rokoval s Národnou koordinačnou a implementačnou autoritou. Dohodli sa, že výstavbu nemocnice Rázsochy z plánu obnovy neškrtnú.

„Cieľ v oblasti výstavby a rekonštrukcie nemocníc je definovaný ako počet lôžok. Je záväzný pre splnenie míľnika, preto nie je možné prostriedky určené na stavbu lôžok presunúť na vybavenie nemocníc,“ uviedla Národná koordinačná a implementačná autorita.

Výzva opozície

Opozičný Hlas-SD vyzýva prezidentku, aby odvolala poverenú vládu. Zuzana Čaputová sa v minulosti vyjadrila, že ak ministri nedokážu plán obnovy naplniť, môže to byť dôvod na ich výmenu.

Poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pripúšťa presun peňazí na iné projekty. „Ak by sa ukázalo, že by sa Rázsochy nemuseli stihnúť dostavať, tak je radšej lepšie tie peniaze prerozdeliť na niektoré regionálne nemocnice alebo regionálne projekty, ktoré sa stihnú zrealizovať,“ uviedol v rozhlasovej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

V akom stave sú Rázsochy, ale aj ďalšie projekty po odchode ministra Vladimíra Lengvarského z rezortu zdravotníctva, majú ukázať ďalšie výsledky auditu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika