Na hlavný obsah

Premiéri Česka a Slovenska: Prioritou je zbaviť sa energetickej závislosti od Ruska

Riešili aj nákup amerických vrtuľníkov Viper.

Český premiér Petr Fiala (vľavo) a poverený šéf slovenského kabinetu Eduard Heger v Trenčíne.
Český premiér Petr Fiala (vľavo) a poverený šéf slovenského kabinetu Eduard Heger v Trenčíne.Foto: TASR

Tridsať rokov a stále spolu. S týmto heslom rokovali v Trenčíne českí a slovenskí ministri na spoločnom zasadnutí oboch vlád. Premiéri sa zhodli, že spoločnou prioritou je zbaviť sa energetickej závislosti od Ruska. Česko vidí riešenie v skvapalnenom plyne.

„Pre ČR je dôležité mať kapacity v LNG termináloch – priamo v krajinách. ktoré sú pri mori. Rokujeme o kapacite v nemeckom LNG termináli, ktorý je priamo prepojený s českou a následne aj slovenskou plynárenskou sústavou. Snažíme sa o vybudovanie spojenia s Poľskom a chceli by sme si prenajať kapacitu LNG terminálu v Gdansku,“ uviedol český premiér Petr Fiala.

„Ako vnútrozemské krajiny, ktoré dlhé roky zodpovedne slúžili ostatným krajinám pri prevoze ruského plynu do celej Európy, tak je čas, aby zodpovednosť preukázali krajiny, ktorým sme pomáhali dopravovať plyn, ktorý cez nás prechádzal, teraz späť na Slovensko, keďže nemáme prístup k moru,“ myslí si poverený predseda vlády Eduard Heger.

Spoločné rokovania slovenských a českých predstaviteľov sledovali redaktorky RTVS Barbora Bodáková a Karolína Kučerová:

Aj analytik vidí v skvapalnenom plyne vhodnú alternatívu k ruskému plynu pre Slovensko. „To, čo sa dá pomerne rýchlo navýšiť v prípade potreby, sú dodávky skvapalneného zemného plynu. Aj v prípade Slovenska platí, že skvapalnený zemný plyn po odpútaní sa od Ruska je a bude dôležitým zdrojom plynu,“ vysvetlil analytik Radovan Potočár.

Vrtuľníky Viper a výcvik

Slovensko a Česko spája aj obranyschopnosť oboch krajín. České stíhačky už trištvrte roka strážia slovenské nebo. Fiala v tejto súvislosti ocenil krok Slovenska, poskytnúť Ukrajine stíhačky MiG-29. Za tie, okrem iného, dostane Slovensko za zvýhodnenú cenu vrtuľníky Viper, ktoré nakúpilo aj Česko.

„Spoločnosť, ktorá vyrába vrtuľníky Viper, má dlhodobo v ČR svoje európske sídlo, servisné centrum. To znamená, že nebudeme musieť posielať vrtuľníky do USA na servisovanie. Takisto naši piloti budú môcť realizovať výcvik v ČR,“ priblížil poverený minister obrany Jaroslav Naď.

V hre je aj možnosť spoločného cvičenia na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko