Na hlavný obsah

Spor okolo Mikulcovej bezpečnostnej previerky pokračuje. Kompetentní sa nevedia zhodnúť

Mal právo nahliadať do tajných dokumentov?

Spor okolo Mikulcovej bezpečnostnej previerky pokračuje. Kompetentní sa nevedia zhodnúť
Poverený minister vnútra Roman Mikulec (v strede). Foto: RTVS

Poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) mohol aj nemusel mať previerku, aby nahliadol do utajovaných dokumentov. Vyhlásil to predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS). Podľa neho zákony, ktoré povoľujú výnimky nie sú úplne jasné.

NBÚ trvá na tom, že Mikulec má mať bezpečnostnú previerku alebo aspoň bezpečnostný certifikát, ktorý by ho oprávňoval nahliadať do medzinárodných utajovaných dokumentov. „Od roku 2004 je takáto výkladová prax, kde ministri, ktorí sa oboznamovali s týmito písomnosťami tieto certifikáty mali,“ hovorí riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Poverený minister trvá na tom, že zákon o ochrane utajovaných skutočností nie je jednoznačný. Kým podľa jedného paragrafu spadá do osobitnej výnimky, podľa druhého by mal mať certifikát. Ten však podľa ministra Európska únia ani NATO nevyžadujú.

,,Právna úprava, ktorú máme na Slovensku, nie je dokonalá. V mnohých prípadoch to priznal aj riaditeľ NBÚ. Zhodli sme sa na tom, že ani NATO ani EÚ nevyžadujú žiadnu špecifickú previerku pre osoby s osobitným postavením. Práve naopak, oni tieto osoby s osobitným postavením akceptujú,“ vysvetlil Mikulec.

Krúpa uznal, že zákon o ochrane utajovaných skutočností má nedostatky a treba ho prepracovať. Zároveň vyhlásil, že minister stále môže o bezpečnostnú previerku požiadať. „Neviem sa zbaviť podozrenia, že toto celé je len vyfabrikované a je to jedna hra, ktorá má za cieľ úplne niečo iné ako nejaké diskreditovanie ministra Mikulca,“ dodal.

Vojenské spravodajstvo

Šéf brannobezpečnostného výboru ako väčší problém vidí, že NBÚ ide nad rámec zákona. Naráža tým na vyjadrenia úradu, že zákon porušili aj vyšetrovatelia NAKA.

Ide o prípad vyšetrovania nehospodárneho nakladania s majetkom Vojenského spravodajstva za čias Jána Balciara. Kriminalisti totiž odňali utajované dokumenty, na čo podľa NBÚ nemali oprávnenie.

„NBÚ si vykladá zákon tak rigídne, že v podstate v takýchto prípadoch, keby sa akékoľvek vyšetrovanie NAKA stretlo s utajovanými skutočnosťami, bolo by blokované, pretože by muselo žiadať o to, aby došlo k nejakej zmene, alebo aby ten, kto je majiteľom písomnosti, súhlasil, aby s nimi narábali,“ dodal Krúpa

Aby mohli poslanci zákon zmeniť do konca tohto volebného obdobia, museli by návrh predložiť do desiatich dní. Podľa Krúpu bude lepšie, ak novelu predloží nová vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko