Na hlavný obsah

Väčšina Američanov schvaľuje rozhodnutie obviniť Trumpa, odhalil prieskum

Názory sa však podstatne líšia podľa politických preferencií.

Väčšina Američanov schvaľuje rozhodnutie obviniť Trumpa, odhalil prieskum
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Väčšina Američanov schvaľuje rozhodnutie obviniť exprezidenta Donalda Trumpa, ale len zhruba 40 percent je presvedčených, že v prípade platieb pornoherečke Stormy Daniels konal Trump nezákonne. Vyplýva to z prieskumu agentúry SSRS pre stanicu CNN. Bývalý prezident sa v utorok (4. 4.) v New Yorku postaví pred súd, a stane sa tak prvým trestne stíhaným exprezidentom v dejinách USA.

Prieskum vykonaný po tom, ako veľká porota minulý týždeň obvinenia schválila, neprekvapujúco ukázal, že názory sa podstatne líšia podľa politických preferencií. Trumpovo obvinenie podporuje celkovo 60 percent ľudí.

U respondentov, ktorí sa označili za voličov demokratov, to ale je 94 percent, zatiaľ čo medzi priaznivcami republikánov iba 21 percent. V ďalších demografických kategóriách už žiadne podstatné rozdiely väčšinou nie sú.

Stíhanie podporuje zhruba rovnaký podiel mužov a žien a podpora sa nelíši ani v rôznych vekových skupinách. Belosi sú rozdelení zhruba napol v tom, či so stíhaním súhlasia, u nebelošských respondentov rozhodnutie justície schvaľuje 75 percent.

Oveľa menej jednoznačne vyzneli výsledky pri otázke, ktorá skúmala, ako ľudia platby ženám za mlčanlivosť vnímajú. Len 37 percent ich považuje za nezákonné. Ďalších 33 percent ich označilo za neetické, ale nie nelegálne. Desať percent oslovených povedalo, že platby nie sú vôbec žiadny problém.

Tri štvrtiny oslovených sa domnievajú, že určitú úlohu v rozhodnutí o obvinení zohrala politika. Za politicky motivované označuje kroky justície 93 percent republikánov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet