Na hlavný obsah

Bulharsko má novú premiérku. Je ňou eurokomisárka Marija Gabrielová

Chce spolupracovať so socialistami, ale aj stranou tureckej menšiny.

Bulharsko má novú premiérku. Je ňou eurokomisárka Marija Gabrielová
Na snímke je nová bulharská premiérka a eurokomisárka Marija Gabrielová. Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Novou bulharskou premiérkou sa stane eurokomisárka Marija Gabrielová, oznámil v stredu (10. 5.) bulharský prezident Rumen Radev. Gabrielová je nominantkou strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bulharského expremiéra Bojka Borisova. Tá zvíťazila v aprílových voľbách.

Gabrielová sa pokúsi zostaviť vládu a získať pre ňu podporu väčšiny zákonodarcov, píše agentúra AP. Jej šance sú však podľa analytikov malé.

Nová premiérka začne rokovať s ďalšími stranami v parlamente vo štvrtok. Druhá najväčšia strana Pokračujeme v zmene (PP) už skôr spoločnú vládu s GERB odmietla.

Eurokomisárka sa tak pokúsi na spoluprácu presvedčiť ďalšie strany zastúpené v parlamente, napríklad socialistov či stranu tureckej menšiny. Treťou najsilnejšou stranou v bulharskom parlamente je proruské zoskupenie Obrodení.

Prezident Gabrielovú chce vymenovať za premiérku v pondelok (15. 5.). Ak by Gabrielová nedokázala získať v parlamente pre svoj kabinet podporu, čo analytici predpokladajú, potom má prezident ďalšie dva pokusy.

Zvyčajne šancu dostávajú nominanti druhej a tretej najsilnejšej parlamentnej strany. Ak by bol aj tretí pokus neúspešný, čakali by Bulharsko opäť predčasné voľby – šieste za posledné dva a pol roka.

Z eurokomisie dostane neplatené voľno

Hovorca Európskej komisie stanici Euronews povedal, že na dobu, keď bude zostavovať vládu a hľadať pre ňu dôveru, dostane Gabrielová neplatené voľno.

V čase, keď nebude pôsobiť v Bruseli, sa o portfólio bulharskej eurokomisárky budú starať podpredsedovia komisie Margaritis Schinas a Margrethe Vestagerová.

Gabrielová bola zvolená za GERB do Európskeho parlamentu v roku 2009, kde zasadala v klube Európskej ľudovej strany (EPP).

Od roku 2017 pôsobí v Európskej komisii a od roku 2019 má gesciu otázky inovácií, výskumu, kultúry, vzdelávania a mládeže. Zodpovedá tak napríklad za známy študijný program Erasmus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet